Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bästa är inte med i kampen

/

Annons

När SVT:s "Dansbandskampen" startade 2008 deltog stora, etablerade band som Jannez, Shake och Wahlströms, och förra hösten tävlade bland andra Date och Torgny Melins. Men när SVT den 16 oktober bjuder upp till dans för tredje omgången innehåller startfältet mest unga, ganska okända band som Donnez, Divine, Jeppez and the Cowboys, Sweetshots och Willez. CC & Lee och Wizex är lite mer namnkunniga band, men de största namnen lyser med sin frånvaro i tävlingen.

- De bästa, största banden vill inte vara med. De vågar inte, för de har mer att förlora om det går åt skogen. De behöver inte heller vara med för de har en trogen publik, säger dansbandsexperten Thomas Deutgen, tidigare jurymedlem som i år kommer fungera som kommentator i programmet.

I "Dansbandskampen" tävlar dansbanden om titeln "Sveriges bästa dansband", men eftersom de mest namnkunniga banden inte är med har kampen mer blivit dansbandsbranschens svar på "Idol". Nya talanger inom genren får visa vad de går för och slåss om att slå igenom för en större publik.

- Förhoppningen är att det band som vinner kan räknas till de bästa om kanske två år. När Scotts tävlade 2008 spelade de i garage för 200 personer, nu drar de betydligt mer folk än så, säljer massor av skivor och kan ta det tredubbla i gage, säger Deutgen.

Hiphoparen Rigo tillsammans med bandet "The Topaz sound" ska röra om lite extra i dansbandsgrytan i år, precis som underhållningstrion Patriks Combo som gjort såväl nyårsrevyer som akustiska välkomstspelningar och after ski-shower.

- Vi kommer köra på mycket humor, säger Patrik Zackrisson.

Ni är inget renodlat dansband, vad säger ni till dem som tycker att ni inte hör hemma i "Dansbandskampen"?

- Att det får de väl tycka, men vi kan vara ett sjujäkla dansband när vi vill.

Thomas Deutgen är försiktigt optimistisk till de nya influenserna i dansbandstävlingen.

- Jag blir gärna positivt överraskad. Det är en helt annan sak att spela för dansande människor än för en sittande publik, men förstår de bara det kan de nog lyckas, säger han.

(TTS)

Fakta/Nyheter i "Dansbandskampen"

+ Christine Meltzer ersätter Peter Settman som programledare.

+ Nio band är klara för tävlingen, de presenteras i ett inför-program den 12 oktober. Då får tittarna också rösta fram vilket band som får den tionde och sista platsen i tävlingen. Två kandidatband slåss om platsen.

+ Tio band tävlar från start, varje program åker det band som fått minst röster ut tills bara två band återstår i finalen.

+ Juryn ersätts av två kommentatorer som ska vara tittarnas förlängda arm. Tidigare jurymedlemmen, dansbandsexperten Thomas Deutgen, får sällskap av jazzsångerskan multiinstrumentalisten Gunhild Carling.

+ En särskild dansjury bestående av inbjudna danspar bedömer dansbarheten i bandens framträdande, de sätter betyg med hjälp av varsin mentometer. Dansjuryns betyg och tittarnas röster omvandlas till poäng som räknas ihop.

Fakta/Banden i "Dansbandskampen"

CC & Lee (Ronneby), Divine (Örebro), Donnez (Perstorp), Jeppez and the Cowboys (Löddeköpinge), Patriks Combo (Östersund), Rigo and the Topaz sound (Stockholm), Sweetshots (Alingsås), Willez (Ljungbyhed), Wizex (Bromölla).

Mer läsning

Annons