Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV-serien du inte får missa

/
  • Klassiker. Anthony Andrews som Sebastian Flyte och Jeremy Irons som Charles Ryder i En förorad värld, TV-serien från 1981 som ofta kallas

Annons

Sebastian Flyte, yngste sonen till Lord Marchmain, presenterar sig för Charles Ryder, genom att spy in i dennes öppna fönster. Det är början på en livslång vänskap.

Den ovanliga öppningen på vänskapen är bara en av många skandaler Sebastian orsakar under sina komplett misslyckade Oxfordstudier. Han är svårt alkoholiserad redan innan han fyllt 20 år.

Till att han förvärvat denna allvarliga sjukdom kan läggas hans självhat, elakhet och grovt självdestruktivt beteende. Bara hans nalle förstår honom.

Relationen mellan den behärskade, rationelle konststuderanden Charles (Jeremy Irons) och Sebastian (Anthony Andrews) är epicentrum i En förlorad värld, men serien har förtjänat den ofta återkommande bedömningen "världens bästa TV-serie" som en följd av en rikedom av teman och karaktärer.

På makronivån sjungs en vacker svanesång över den engelska överklassen, världens mest klassmedvetna, och på mikronivån levererar skådespelare som Laurence Olivier och John Gielgud karaktärsporträtt som etsar sig fast. En förlorad värld avhandlar teman som konst, religion och alkoholism.

Att filmas i en flödande kostym- och miljöpresentation i en kvalitet som nog bara BBC brukar vara mäktigt.

Serien visas i Kanal 9 med början klockan 21.00 på torsdagskvällen. Kanal 9 har 30-59 åringar som målgrupp och började sina utsändningar den 25 februari. Hur man får in Kanal 9 kan man läsa om på www.kanalnio.se.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons