Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-krönikan: Vem vann valet i televisionen?

Annons

Valrörelsen är historia, valvakorna likaså. Men av

eftersnack och konsekvensanalyser, förklaringar och bortförklaringar återstår självklart fortfarande en hel del.

I tv-tablåerna börjar det mesta se ut som vanligt igen. I alla fall nästan som vanligt.

Men vem vann valet i tv? SVT? TV4? Tittarna?

Valrörelsen blev ju på många sätt en torr, tv-fattig sommars smygande övergång i den höst som börjar märkas allt mer och mer i tablåerna nu.

Sällan, om ens någon gång tidigare, har valprogrammen i diverse kanaler varit så många som i år, sällan eller aldrig har så många passerat så spårlöst förbi och

engagerat så få som de gjorde de första veckorna.

Det var ju först den sista veckan det blev åtminstone lite turbulens.

Janne Josefssons besök i diverse valstugor avslöjade några politiker att stå där som Dr Jekyll och Mr Hyde: Tv-masken på, tv-masken av när kameran ju egentligen skulle varit avstängd...

Kompromisslöse Josefssons metoder har aldrig älskats av makten eller människor i dess omedelbara närhet. Att det blåste till lite runt valstugorna just när Josefsson slog till förvånar alltså inte.

Dold kamera: Etiskt rätt eller journalistisk omoral?

Jag gissar att granskningsnämnden kommer att få säga sitt så småningom. Det brukar vara mer

regel än undantag när Josefsson granskar och tänjer gränserna.

Men så länge det finns politiker (och även andra) som spelar teater framför tv-kamerorna, som lurar oss tittare och bara är sig själva i smyg, behövs "fula ankungar" som Janne Josefsson.

Min högst personliga uppfattning: SVT vann televisionens valmatch mot TV4 på de flesta plan: SVT vann publikt, SVT vann kvalitativt. SVT var, frånsett någon skönhetsfläck, bäst i nästan allt.

Exempelvis såg nästan dubbelt så många "statstelevisionens" traditionella slutdebatt jämfört med fyrans några dagar tidigare.

Ungefär en miljon fler tittade på valvakan i SVT än i TV4.

Kanske resonerade flersom jag gjorde när jag under en kort stund zappade mellan kanalerna:

Ska en avdankad (?) popsångare i kortbyxor sitta i soffan och analysera valet väljer jag snabbt alternativet som känns seriöst och trovärdigt.

Fast i sanningens namn bytte jag nästan lika snabbt från ettan och det snabbt avgjorda riksdagsvalet till den regionala varianten i grannkanalen.

Om den var proffsigast vet jag inte. Men den var i alla fall mest informativ.

Hellre ny information med närhet än en femte eller sjätte intervju med samma människa bara för att få tiden att gå.

Både frågorna och de uteblivna svaren kändes snabbt väldigt bekanta med gäster som man trodde sagt adjö men tydligen kastades tillbaka in i valbaren som någon sorts pausfåglar i väntan på siffror.

Jag tycker dock det är lite trist att SVT ännu inte klarar av att lösa kombinationen som gör det möjligt att se regional tv och text-tv samtidigt ännu. Just text-tv är ju ett perfekt komplement när siffror i mängd virvlar som en snöstorm i etern.

Men gammal, hederlig text-tv är väl blaha-blaha när det handlar om miljardsatsning på en markbunden digital-tv som ingen vill ha. Knappast någon tittare i alla fall.

Men om just dessa miljarder sa ingen ett ord under valrörelsen. I alla fall inte i tv...

HANS DAHL

Mer läsning

Annons