Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-krönikan: Vem ska vi nu ge skulden för ovädret?

Annons

Efter 30 år och cirka 5000 sändningar är det ju punkt slut. Finito.

I morgon kväll i Rapport, som vanligt strax före klockan 20, presenterar hedersdoktorn John Pohlman sitt sista lågtryck över östra Svealand och varnar för snörisken i Dalafjällen.

Sedan?

Folkpensionären Pohlman, 67 år på fredag, blir också tv-pensionären Pohlman.

Det må snöa, storma och åska utan Pohlmans inblandning. Vi som tittar får leta någon annan att skylla de där åskfronterna på, de som dök upp när det egentligen skulle ha varit strålande bad- och segelväder.

Ingen annan nu levande svensk har ju blivit en symbol för vädret som Pohlman.Han har blivit det tack vare sitt sätt att göra väderrapporter som en gång var lika torra och trista, som exempelvis fiskhamnsrapporterna och börsnoteringarna i gamla ångradion, till sevärd television.

Knepet? Kanske att John Pohlman var den förste i televisionen som fattade att väder var något som intresserade många, trots att ingen kunde påverka det.

Seriös och kunnig faktainformation kunde kryddas med ett och annat visuellt extranummer ibland, utan att det gick till överdrift.

Han har dessutom alltid haft en klädsam, men i tv inte alltid förekommande, distans.

I dag när televisionskanalerna i världen är fler än vi ens kan räkna har väder rent av fått sina egna kanaler. Framför väderkartorna i svenska kanaler har Pohlman bildat skola.

Det finns redan och kommer säkert att finnas duktiga efterträdare till väderkartornas champion nu när han drar sig tillbaka.

Världsmästare? Jo, John Pohlman kan faktiskt kalla sig för det. Han blev nämligen "världsmästare i tv-väder" i Paris 1992.

Väder, om än inte själva prognoserna kanske, kan väl ses som en del av den natur de flesta älskar att titta på.

Själv älskar jag att titta på SVT:s just nu pågående BBC-serie "Den blå planeten".

En oerhört fascinerande resa i de hav som till så stor del täcker denna planets yta. Även om de minnesvärda naturprogrammen har varit väldigt många genom åren så kommer denna suveräna skildring av och kunskapsbank om haven att hamna mycket högt på åtminstone min personliga ranking.

Det känns dock aningen frustrerande att just denna serie ska behöva krocka med Sportspegeln på söndagskvällarna.

Var det semesterstängt på avdelningen för kanalsamordning när den krocken beslutades? Eller är det bara gammal traditionell nonchalans mot tittarna? Det är ju vare sig första eller sista gången i så fall.

Farväl till folkkäre Pohlman från tacksamma tittare i miljontals stugor i morgon, alltså. Farväl till ännu en svit av "Hem till byn" i måndags kväll.

Författaren Bengt Bratt har hotat med att det, efter 30 år, är slut nu.

Vi får väl förlänga ångerveckan till hur lång tid som helst och hoppas att Bratt och Jackie Söderman ska ändra sig.

"Hem till byn" är, precis som Pohlman, ett stycke svensk tv-historia.

För den skull behöver ju inte båda pensionera sig. Samma tv-vecka dessutom.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons