Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turné bland länets kororglar

Annons

Dalarnas Kammarorkester har inga offentliga anslag för sin verksamhet, 10-15 konserter per år, de flesta i Dalarna. Tidigare utgick 30 000 kronor från landstinget, men konstruktionen av stödet förändrades till att bli ett förlusttäckningsbidrag som orkestern kunde söka i efterhand.

- Det skulle betyda att vi själva skulle ligga ute med pengar för våra kostnader, för att senare eventuellt få bidrag och gå jämnt ut. Det skulle vara för osäkert för oss. Vi var nästan bankrutt i höstas, säger primarien Jesper Lagergren.

Det ansträngda ekonomiska läget, som en följd av utgifter för främst resor, gjorde att Dalarnas Kammarorkester för första gången under sina elva år nödgades ställa in en konsert i Falun.

- Den var utannonserad och fanns i generalprogrammet. Det kändes förstås inte bra, men nu tar vi nya tag, säger Lagergren, som ser fram emot turnén till Stora Tuna, Falun och Leksand denna helg och nästa.

Organisten Gunnar Idenstams favoritkompositör är J S Bach och han har vunnit många priser som klassisk organist, men han är en bred artist genremässigt.

Tidningens nöjesredaktör utbrast 2001, efter en konsert under en folkmusikkonsert i Falun: "Man, kvinna, byracka eller batiktroll. Det spelar ingen roll. Om Idenstam spelar bröllopsmusiken, då gifter jag mig med vem eller vad som helst, när som helst, var som helst".

Idenstam har också varit grammisnominerad i kategorin "Årets visa/folk".

På konserten i morgon i Stora Tuna står Händels femte concerto grosso på programmet, i vilken cellisten och två violinister utgör solistgrupp. Idenstam spelar en egen komposition på läktarorgeln och gör på kororgeln solostämman i Bachs g-mollkonsert för orgel och stråkorkester.

Dalarnas Kammarorkester spelar också Janáceks dramatiska svit för stråkorkester, vilken också framfördes när kammarorkestern spelade i Leksand under musik vid Siljan i somras.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons