Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tungt att bli nominerad"

Annons

Skivan som heter "När Findus var liten och försvann" bygger på de populära böckerna om Pettson och Findus av Sven Nordqvist och spelades in i januari förra året. Skivan kom ut under våren.

Priset delas ut på tisdag i Stockholm vid den årliga grammisgalan.

- Jo, vi ska till Berns, på tisdag, säger Bengt Erlandsson.

- Vi hamnar väl längst bak tillsammans med jazzmusikerna, folkmusikerna och annat sånt folk.

Till sommaren kommer Bröderna Slut att ge sig ut på en folkparksturné med historien från skivan. Bengt Erlandsson spelar bland annat en grävling som skrämmer katten Findus.

Blir det grävlingskostym på Grammisgalan?

- Nej, det blir smoking! Nä, det blir nog t-shirt.

Har ni repat in tacktal?

- Nja, Pettson får nog hålla tacktalet. Bröderna Slut har ju vunnit en grammis tidigare, och fick hålla tacktal i tv. Nu tror jag galan är helt marginaliserad. Det har ju skett en liten utarmning av galorna på senare år. En inflation. För fem-tio år sedan fanns det inte alls lika många som nu. Men jag tyckte det var tungt att bli nominerad. "Grammis" det låter nåt.

Vad är det för historia på plattan?

- Den handlar om att Findus vill att Pettson ska berätta hur han kom till Pettson. Det var grannen som kom med en kattunge i en papplåda som det stod "Findus gröna ärtor, 12 burkar" på. Alltså tror Pettson att katten heter Findus, han är lite obildad så där.

Förvecklingarna går vidare när Findus springer bort sig.

Skivan säljer de mest när de är ute och spelar. Inte sällan 50 till 100 per konsert. Affischer är en annan storsäljare i merchandisebåset.

Bengt Erlandsson är själv förtjust över böckerna om den klurige gubben Pettson och hans katt Findus, inte minst över de små djuren "mucklorna" som bedriver verksamhet lite överallt på sidorna. Han har själv läst två av böckerna för sina barn. När Bröderna Slut tolkar mucklorna tar man musiken till hjälp.

Nominerade i samma kategori som Bröderna Slut är Nicklas och Pernilla Wahlgrens "Nicke och Nilla", den legendariska barnvisekompositören Gullan Bornemark i samarbete med sin son Dan och tv-kändisarna Ola & Gorillan. Är det tuff konkurrens?

- Tja, det beror på vad man menar med kvalitet. Dan och Gullan Bornemark är nog våra konkurrenter, musikaliskt.

Du bor i Falun, var håller resten av bröderna till?
- De är Västeråsfolk. Det är en Västeråsbaserad grupp. Det är där vi repar.

Två andra artister från länet har nominerats till grammisgalan. Det är Marit Bergman från Rättvik som har chansen att ta hem pris i både klassen årets kvinnliga artist samt årets nykomling. I klassen årets kvinnliga tävlar hon mot Paola Cerda från Falun.

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons