Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tung julstämning på Shopen

Annons

De tre närbesläktade kompisbanden från Borlänge och Falun drar i rättvisans och förbrödringens tecken lott om spelordningen för kvällen. Vilket leder till att Cryonic Temple från Borlänge går på scenen för att rocka in julhelgen på Shopen strax före elva. Atmosfären i lokalen är familjär och avspänd och sångaren Johan Johansson bidrar i allra högsta grad till det genom att knalla runt bland kamraterna vid det laget tämligen glesa publiken.

Tidigare gånger jag kollat in Cryonic Temple har det osat Judas Priest om deras musik, men killarna har kvällen till ära gallrat i låtmaterialet och i stället hör jag idel Iron Maiden-influenser.

Det passar bandet utmärkt.

Och trots ruttet ljud och tokhög benknäckarvolym så gör Cryonic Temple en spelning som imponerar. Samspelt, tekniskt driven klassisk heavy metal med utmärkt känsla. Dessutom passar Johan Johansson väldigt bra i rollen som kvällens Bruce Dickinson.

Cryonic Temple bjuder på snälla låtar om metallmusikens förbrödring och avslutande Irondängan "Rivers of pain" är på bästa tänkbara sätt klockren melodisk 1984-kravall.

Varpgårdsbandet Orphan Gypsy tar över scenen och den musikaliska nivån sjunker flera snäpp.

Men vad spelar det för roll en kväll som denna? Falubandet har dessutom fler kompisar i publiken än Cryonic, och bjuder in några av dem till allsång i en avslutande slaktcover på Neverending story.

Hos de yngre Faluhårdrocksbröderna i Sabaton finns inte någon plats för finlir än så länge. De går in och kör sin vikingastänkta heavy metal på ren tjurnackekraft à la Accept eller Saxon, och även här märks en viss julysterhet när sångaren skojar in textrader från blöjiga västkustbandet Toto bland kravallen.

Sabatons trogna lilla skara hemmafans är förstås på plats på Shopen, och det är på det hela taget en vänskaplig och aningen nojsig kväll i den klassiska brittiska gammelmetallens tecken.

En högljudd värmestuga med viss julstämning och snökaos utanför portarna.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons