Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tung hiphop högst på pallen

Annons

Sex band hade tagit sig till final från de tre deltävlingar som hållits under hösten. Under deltävlingarna har publikintresset varit ganska klent, men till finalen hade ungefär 240 personer tagit sig.

De kunde ta del av ett varierat startfält. Inget av finalbanden var det andra likt.

Först ut var skatepunkarna Spoilstore från Falun, som bjöd på ett tajt set melodiös punk.

Borlängebandet Laubahn följde upp med sin egensinniga lo fi-rock, kryddad med några stänk punkfunk.

The Sweetpads från Gagnef/Rättvik/Falun hade den goda smaken att gå på scenen till tonerna av Spencer Davies Groups Gimme Some LovinÕ och hade även förstärkt blåssektionen med en saxofon sedan sist.

Deras 70-talsinfluerade hårdrock tog dem till en andraplats i tävlingen, samma placering som i förra Garagerocken.

Vinnaren FHTTEOTD uppträdde med sina kompanjoner Dj Offbeat och Sidekick Samael. Trion staplade tunga beats och samplingar på varandra.

Aggressiviteten i musiken och rånarluvorna till trots så visade de upp en sympatisk och smått själv-ironisk attityd gentemot publiken och delade ut maraccas till höger och vänster.

Skandidate från Falun skapade lite sommarkänsla i slasket med sin mix av ska och reggae innan det var dags för sista bandet ut, C.O.C. från Falun. Även de hade förstärkt bandet sedan deltävlingen, med en sångerska. Rapmetal i Rage Against The MachineÕs anda stod på programmet.

Efter överläggningar så valde en jury på åtta personer ut FHTTEOTD som vinnare och bland kommentarerna kunde man höra "rysningar", "kamp mot konventionen","tuffare masker än Fantomen", "kul för hela familjen". Huvudpersonen behöll masken på och avslöjade inte sin identitet, men var glad och nöjd.

- Det gick jättebra och var nog en av våra bästa spelningar hittills. Allt nytt som vi provade gick som vi ville, säger han. Vi jobbar för att få igång publiken och så får de igång oss.

Nu väntar sexton timmar i en studio, vilket tillsammans med hundra skivor med omslag samt en spelning på seasidefestivalen, var förstapriset.

- Man har större spelutrymme och mer möjligheter att ta in riktiga instrument i en studio jämfört med när man spelar in hemma, så det ska bli kul.

Nästa spelning är den 25 februari på föreningen Goldrushs treårsjubileum.

Tvåan The Sweetpads fick ett presentkort på 1500 kronor att spendera på merchendise och en spelning på Seaside. Trean C.O.C vann ett presentkort på 500 kronor på en musikaffär.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons