Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre musikprofiler möts i Falun

Annons

Trumpetaren Jan Allan är faktiskt född i Falun, hans mamma kom från Vansbro, men de blev kvar i bara några veckor efter att han fötts.

Trion kom till för femton år sedan, en första skiva släpptes 1993. Men Jan Allan, trumpet, Georg Riedel, bas, och Rune Gustafsson på gitarr har spelat tillsammans och mötts i olika konstellationer sedan 1950-talet.

-Rune Gustafsson är den som kom in sist. Honom träffade jag första gången 1956, säger Jan Allan.

-Det är ju enstaka konserter vi gör. Vi träffas inte så ofta, det blir kanske några gånger om året, säger Georg Riedel.

Alla tre har spelat med Lars Gullin, och det blir mycket Gullin i konsertprogrammet, tillsammans med standardlåtar och egna kompositioner.

-Jag började min professionella bana med Lasse Gullin. För mig betyder han väldigt mycket, framför allt som kompositör och jag har påverkats av hans musikaliska ådra.

Jan Allan utkom nyligen med skivan The idea of sailing, tillsammans med pianisten Jan Strinnholm.

Georg Riedel gav tillsammans med Jan Lundgren ut skivan Lockrop, där bland annat en ny version av hans klassiker Idas sommarvisa finns med.

-Jag komponerar väldigt mycket och gör mycket för barn. Jazzmusiken ligger alltid till grund för barnmusiken. Det är roligt att ha de olika idiomen att man hela tiden kan ha med jazzens uppsluppenhet och improvisation. De olika genrerna utvecklar och berikar varandra, säger Georg Riedel.

För några veckor sedan gjorde trion en kortare turné i Skåne.

-Det är en kul grej som vi gör, samtidigt som vi gör det på största allvar. Nu har vi ju nyss spelat tillsammans, det är roligt att träffas innan och spela utan att man behöver repetera alltför mycket, säger Georg Riedel.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons