Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas vill ut på djupt vatten

Annons

Tomas och hans bröder Joakim och Urban är verksamma som musiker på hög nivå. Musiken var hela tiden närvarande under brödernas uppväxt i Leksboda. Tomas har en anmärkningsvärd, möjligen unik bredd i sitt musicerande.

Det faller sig lika naturligt för honom att spela dansbandsmusik i Ewert Sandins orkester som att göra jazzfusion, komponera barnvisor, vara inspelningstekniker i sin egen studio, vara musikpedagog, skriva radiojinglar och vara solist i Mozarts klarinettkonsert.

Frågan om högt och lågt i musiken är ointressant för Tomas Agnas. Han antyder att han inte ens begriper den.

- Jag tänker aldrig så. Jag bejakar det jag gör just då. Då blir det kul.

Under 1970-talet var det mycket jazz i så kallad free form. Tomas Agnas studerade på Bollnäs folkhögskola, men var inte där så mycket. Han hade ju två musiklärarjobb och spelade dansbandsmusik två kvällar i veckan.

Men han genomgick en diplomutbildning på musikkonservatoriet i Köpenhamn i sex år och blev färdig 1983. Där dominerade den klassiska musiken.

- Inte ens då kunde jag låta bli annan musik. Jag spelade nog gitarr två timmar om dagen under den tiden, säger han.

I praktiken blir det mest klassisk musik på klarinetten, på gitarren spelar han hårdrock och fusion och på saxofonen spelar han jazz.

Utmärkande för Tomas Agnas musicerande är humor, frihet och kommunikation.

- Också vilda improvisationer vilar tryggheten i att man vet vad man gör. Jag gillar att ge mig ut på djupt vatten. Min favoritdirigent är Stefan Karpe för han låter saker hända. Mina bröder är det alltid kul att spela med. Vi är aldrig främmande för någon musik.

Tomas Agnas känner ingalunda att han gjort allt inom musiken.

- Jag skulle vilja spela mer med min fru och ha en egen jazzgrupp som skulle spela mina konstiga bitar.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons