Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tollstens olika världar

Annons

I borlängekonstnären Hans Tollstens (1930-94) bildvärld möts naturen och industrin. Han hade själv växt upp med såväl bondesverige som bruksmiljön inpå sig. Tollstens fascination inför det paradoxala i mötet märks tydligast i hans estetiska tolkningar av gamla fabriksruiner. Men han glömde aldrig det sociala perspektivet, nostalgin skulle inte skymma slitet som en gång varit.

Bland annat det här uppmärksammas i Elin Vestlunds konstvetenskapliga uppsats vid Högskolan Dalarna, Hans Tollstens liv och verk.

För Tollsten blev mötet med den amerikanske konstnären Edward Hoppers måleri avgörande.

Hopper förverkligade den bild Tollsten hade av det stora främmande landet: "Storstadsarkitekturens förmåga att frammana svårmod blandad med förhoppningsfull längtan." Borlängekonstnären förde in element i bilderna som skilde dem från många andra nyrealistiska industriskildrares och gav dem "ett psykiskt försprång. Bilderna fick ett språk medan de dessförinnan varit tysta", skriver Elin Vestlund.

Coldplay kommer till Sverige

Coldplay kommer till Sverige för en spelning i höst. Den 7 november spelar gruppen i Globen i Stockholm, enligt den officiella hemsidan. För den som inte har möjlighet att se dem då kan konserterna i Köpenhamn och Oslo, den 30 och 31 oktober, kanske vara ett alternativ. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons