Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjudeluttan på er, alla Orsa-nazister

Annons

Udda veckor heter den utställningsstafett han därmed tar över där konstnärerna ställer ut under endast två veckor. Trist för konstnären, men det ger fräschör, puls och aktualitet åt konsten.

Och "tjosan" är just vad Peter Johansson bjuder på under sina två veckor. Inifrån en nationalromantisk borg av papp, ornamenterad med orientalisk raggarbilskurbits hörs en maniskt lycklig röst nynna hemgjord folkmusik: "Fidelideli, tjudelluttanlej, tjoho!".

På något som liknar en lastbrygga ligger ett antal sportbagar utslängda. Ur var och en sticker en plyschhammare med inskriptionen "Skål tamejfan" eller "Grattis till studenten".

Hammarna bankar i plåten till "schtoiingg"-ljud hämtade ur en tecknad film.

Det finns något befriande lätttillgängligt i Peter Johanssons konst. Han bjuder in med ett stort garv och en folklighet som inte är förenklad utan bara generös och därför aldrig kan bli banal. När hans maniska tjosansvenskhet möter en annan installation i samma lokal - en förortsbalkong med parabolantenn - blir samtidskommentaren glasklar.

Välkommen till det moderna, verkliga Sverige. Farväl till Fantasisverige befolkat av sverigedemokrater och andra smånazister.

Moderna museets nya utställningshall ligger bara 20 meter från Stockholms centralstation, så den som håller på att kvävas av Orsa-rasisternas framfart eller bara vill lätta upp vårdepressionen med ett gott skratt hinner faktiskt kasta sig på Stockholmståget över dagen.

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons