Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Titti Strandberg fick fria tv-tyglar

Annons

Vad finns kvar att upptäcka på 2000-talet? Är inte titeln upptäcktsresande en anakronism som hör hemma i ett annat sekel? Det tycker inte Titti Strandberg, som har många expeditioner bakom sig tillsammans med sin man Mikael. I går visades en entimmesdokumentär om henne i SVT.

Filmaren Pia Johansson har följt henne under lång tid under föreberedelserna för en resa till Sibirien. Med på resan var också Johan Ivarsson.

Resultatet är ett närgånget porträtt av en kvinna med starka åsikter, som hellre traskar omkring med tre bildäck släpande efter sig i ett rep än går in för rollen som bullmormor.

I Dalarna är Särnaborna Titti Strandberg och hennes man Mikael kända profiler. När de träffades hade Mikael redan inlett sitt gebit inom upptäckarbranschen. Titti lämnade ett inrutat Svenssonliv för att slå följe med honom. En av tyngdpunkterna i filmen är denna omvälvande förändring i livet och vad den har medfört.

Den har gett ett rikare liv, men också gjort att delar av omgivningen tittat snett på henne. Men feghet är något hon skyr som pesten, och hon har valt sin egen väg. Nyfikenheten driver henne.

-Det finns mycket kvar att upptäcka, säger hon.

Rent filmiskt är Upptäcktsresande Titti Strandberg stabil, men en smula tråkig. Pia Johansson låter Titti Strandberg tala fritt ur hjärtat och har i övrigt intagit en iakttagande roll. Ibland skulle en klargörande berättarröst ha underlättat, särskilt för dem som inte stött på paret Strandberg tidigare. Men man får en bra känsla för vardagslivet och förberedelserna inför resan och fler skulle förmodligen må bra av att plocka delar av Titti Strandbergs livsfilosofi.

Själv tvingades hon avbryta Sibirienresan efter en månad, av hälsoskäl.

Det var dock inte hennes fars farhågor när han frågade "har ni blindtarmen kvar" innan de reste, som besannades.

Filmen visas i repris i dag och den 14/1.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons