Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Timmarna" gav Kidman en första Oscar

Annons

På årets Oscargala strömmade glädjetårarna när hon tog emot sin Oscar för bästa kvinnliga huvudroll.

Privatlivet har varit kaotiskt sedan äktenskapet med Tom Cruise gick i spillror, men som skådespelerska har Nicole Kidman gått från den ena succén till den andra.

- Min familj och vänner avrådde mig från att göra "Timmarna", berättar Nicole Kidman .

- De tyckte inte att det var lämpligt för mig att spela rollen som en djupt deprimerad kvinna så snart efter min skilsmässa. Men jag kände att manuset var så bra och jag kände att det skulle bli en fantastisk film.

"Timmarna" utspelar sig under tre olika tidsperioder. Filmen är tre berättelser om tre kvinnor. De är länkar i en kedja, omedvetna om att deras öden drivs av ett storartat litterärt verk.

- Stor konst och litteratur har en förmåga att vara tidlös, att spela en stor roll för människor genom tiderna. Det illustreras på att bra sätt i "Timmarna", säger Nicole Kidman.

I filmen möter vi Virginia Woolf, en kvinna med plågad själ som bor utanför London i början av 1920-talet. Medan hon bearbetar sin mentala instabilitet påbörjar hon sin första stora roman "Mrs Dalloway".

Över tjugo år senare läser hemmafrun Laura Brown (Julianne Moore) just denna roman, som har en sådan effekt på henne att hon börjar omvärdera allting i sitt liv.

Till sist, i New York år 2001, förbereder Clarissa Vaughn (Meryl Streep) - en modern version av "Mrs Dalloway" - en fest för att fira sin vän Richard, en briljant poet som är döende i aids. Filmen är regisserad av Stephen Daldry ("Billy Elliott") och baserad på Michael Cunninghams Pulitzerbelönade roman. I övriga roller ses bland andra Ed Harris, Claire Danes, Toni Colette och Jeff Daniels.

Rollen som Virginia Woolf är annorlunda för Kidman, den passar inte in i den glamourösa bild man fått av filmstjärnan.

- Mitt utseende är helt förändrat i filmen, säger hon. Jag sminkades noggrant varje morgon och så fick jag ha på mig lösnäsa. Jag hade inget emot det alls, men mina barn var inte så förtjusta i näsan. De kände inte igen sin egen mamma, sade de och tyckte att jag såg lite läskig ut.

Nicole Kidman har en stor passion för Virginia Woolf. Hon har alltid tyckt om att läsa, så att förbereda sig inför rollen genom att läsa Woolf var ett rent nöje.

- Jag läste allt jag kom över, säger Nicole Kidman. Jag ville finna hennes röst och lyssnade därför på inspelningar av hennes röst, jag läste hennes brev och andra personliga dokument. Jag lusläste biografier och gjorde allt för att förstå hur hon var som människa.

- Jag visste att jag inte skulle kunna fejka hennes känslor utan att känna på riktigt och förstå vem hon var. Virginia var en människa med djupa emotionella sår. Men hon lyckades ändå att arbeta och få utlopp för sin artistiska kreativitet. Det är något jag kan identifiera mig med.

Nicole Kidman syftar till den depression hon själv kände efter skilsmässan från maken Tom Cruise. Han hade en affär med Penélope Cruz, som han spelade mot i "Vanilla Sky", och Nicole Kidman fick höra om det på omvägar.

När hon förstod att ryktena var sanna blev hon arg och deprimerad, så hon tog med sig barnen och reste till sina föräldrar som bor utanför Sydney, Australien.

- Mamma och pappa har alltid varit schyssta och ställer upp för mig. Mamma var ett stort stöd efter skilsmässan. Jag var så ledsen och ville bara kura ihop mig till en liten boll och gråta. Jag kände mig fruktansvärt ensam och övergiven. Men mamma tvingade mig upp ur depressionen, hon sa åt mig att "ta dig samman, res dig och red ut ditt liv".

Nicole Kidman var orolig för att hennes och Tom Cruises barn skulle må dåligt efter skilsmässan. Barnen Isabella, 10, och Connor, 8, har aldrig behövt stå i rampljuset. Föräldrarna har alltid hållit dem långt borta från fotografer och filmpremiärpartyn.

- Sådant får vänta tills de fyllt 16 och är gamla nog att bestämma själva.Tom och jag har alltid gjort det mesta möjliga för att våra barn ska få en normal uppväxt och inte behöva lida för att mamma och pappa är kändisar. Jag vill inte att de ska mobbas i skolan för vår skull. Det är viktigt att känna sig trygg. Jag hade en ombonad uppväxt med föräldrar som älskade varann och höll ihop i vått och torrt. Det känns väldigt tråkigt när jag tänker på att mina barn inte kommer att få den uppväxt jag hade.

Barnen reser med Nicole Kidman när hon arbetar. Förra året var de i Trollhättan för att spela in "Dogville", där hon bland annat spelar mot Stellan Skarsgård, under regi av Lars von Trier.

- Jag stormtrivdes där. Det var mitt i vintern och massor av snö. Jag älskar vinterväder. Vi bodde vackert och arbetet var ett nöje. Svenskar är trevliga och jag kände att jag blev väl mottagen.
Det sägs att von Trier är svår att arbeta med, men det tycker inte Nicole Kidman.

- Äsch. Jag har arbetat med många som anses vara svåra att ha att göra med: Baz Luhrmann, Jane Campion och inte minst Stanley Kubrick. De är inte svåra, de är visionärer och om man som skådespelare är beredd på att följa deras vision så fungerar samarbetet bra.

Nicole Kidman hoppas att hon själv är lätt att arbeta tillsammans med.

- Jag är punktlig, ordentlig och går in för arbetet till hundra procent. Jag skulle aldrig komma för sent till jobbet eller kräva ett större omklädningsrum. Men får jag en idé klockan två på natten så kanske jag ringer regissören. Att jag delar filmmakarnas entusiasm tror jag uppskattas. (PM)

Fakta/Nicole Kidman

Född: 20 juni 1967
Uppväxt: Utanför Sydney, Australien
Bor: Omväxlande i New York, Los Angeles och Sydney
Familj: Skild. Var gift med Tom Cruise 1990 - 2000. Dottern Isabella, 10, och sonen Connor, 8.
Intressen: Lyssna på klassisk musik, poesi, fallskärmshoppning, djuphavsdykning och matlagning.


Filmer i urval

"Lugnt vatten"
"Days of thunder"
"Billy Bathgate"
"Drömmarnas horisont"
"Batman forever"
"Till varje pris"
"Porträtt av den dam"
"Fredsmäklaren"
"Magiska systrar"
"Eyes wide shut"
"Moulin Rouge"
"The others"
"Timmarna"

Kommer snart: "Dogville"

MONIKA AGORELIUS

Mer läsning

Annons