Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tilliander fick öppna - med sin nattmusik

Annons

Musik | Techno

Andreas Tilliander

Teaterladan

Torsdag 13.30

Med den rad artister årets festivalledning haft att välja på kan jag knappast tänka mig att deras beslut att låta Andreas Tilliander inleda festivalen med rätta kan kallas oigenomtänkt.

Dock får jag ändå erkänna mig själv som så pass okontroversiell att jag tycker det känns väldigt konstigt... Tilliander må göra Sveriges mest indievänliga techno, men faktum kvarstår: Det här är nattmusik. Punkt.

Men det är bra. Stundtals så bra att man till och med lyckas glömma bort att Teaterladan badar i solljus, att ljusshow på scenen knappt existerar, att större delen av publiken knappt har vaknat och allt det där.

För nittio procent av alla band inom den här genren hade det varit kört, men Tilliander lyckas hålla publikens intresse under hela sitt fyrtiominutersset, och det är imponerande.

Den avslutande mooningen hade vi visserligen klarat oss utan, men underliga förutsättningar till trots lyckas Andreas Tilliander ro iland en grym spelning, och den tjugonde Hultsfredsfestivalen är i gång.

Gåte var nog bättre för tio år sedan

Musik | Folkrock

Gåte

Stora Dans

Torsdag 14.00

Norska folkrockarna Gåte sålde platina i hemlandet med sin debutskiva Jygri. Lite otippat kanske, men allt kan tydligen hända i landet vars kanske största musikexport på senare år är svartmetallgänget Dimmu Borgir.

Gåte har inte mycket med den scenen att göra, mer med svenska band som Hedningarna och Hoven Droven.

Trolsk folkmusik blandas med tunga basgångar och rockgitarrer och sångerskan har en stark och säregen röst. Men det håller inte ihop.

Gåte skulle kanske ha känts lite fräschare för tio år sedan, men i dag är de en smula passé. Särskilt som proggvibbarna ibland smyger sig in.

MALIN RINGSBY

Mer läsning

Annons