Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka i Bodlindor

Annons

Ann-Kristin Jones, 28, från Bodlindor i Leksand, numera bosatt i Malmö, är relativt okänd i Dalarna. Hon har inte framträtt särskilt ofta i länet.

- Det finns så många att välja på för arrangörerna här. Det verkar vara svårt att bli profet i sin egen hembygd, säger Jones som har haft lättare att göra sig ett namn i Norge och Danmark där hon också har agenter.

Jones har utbildat sig i Västerås, Falun, Oslo och Köpenhamn. Hon jobbar mycket med sakral musik och har framträtt med Själlands, Helsingborgs och Odenses symfoniorkestrar. Operadebuten skedde i Esbjerg, med titelrollen i Orlando av Händel och Jones har också sjungit Tredje damen i Trollflöjten på Drottningholm samt Giovanna i Anna Bolena under Kristiansunds Operafestuker.

- Jag känner att repertoaren öppnar sig för mig nu, att jag är bred och kan göra många saker. Också som mezzo behövs en bra höjd, men jag har inte blivit "klar" med min röst så snabbt. Under tiden på operahögskolan tycker alla saker om en hela tiden - till och med hur man går och står kommenteras. Nu är jag mer trygg i mig själv och förstår att min röst utvecklas och kommer att utvecklas.

Det är opera Ann-Kristin Jones vill syssla med, inte bara konserter som ges någon eller några gånger. Men opera var inget hon kom i kontakt med särskilt mycket under sin uppväxt.

- Vi är ingen musikfamilj. Det är via spelmansmusiken och musikskolan i Leksand där jag fick göra allt möjligt, som jag har upptäckt den klassiska konstmusiken.

Mycket talar för att det som väntar henne är några "hundår" i en ambulerande tillvaro bland de tyska operahusen.

- Man hör historier om livegenskap för sångare i Tyskland, men det är å andra sidan jättesvårt att ens få chansen i Norden där operahusen har stora fasta ensembler. Många småroller besätts av elever under utbildning, eftersom operahusen här inte har några pengar.

Fotnot: Ann-Kristin Jones framträder med Dalasinfoniettan och dess kör i Djurås på fredag och i Falun på lördag. Hon sjunger Parto, parto ur Mozarts La clemenza di Tito, Olgas aria ur Tjajkovskijs Eugen Onegin samt en duett ur Mozarts Così fan tutte med den andre solisten, John Kinell. Den 14 augusti sjunger Jones och Rasmus Ringborg på Hildasholm i Leksand.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons