Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka ett decennium efter hitsingeln

/
  • Frida Snell bor i Luleå, men alla medlemmar i Frida & The Coolants kommer från Kiruna.

Efter hitsingeln Lucky day såg framtiden som framgångsrik popstjärna given ut. Men efter debutalbumet lade Frida Snell ner musikkarriären och flyttade tillbaka till de Norrländska skogarna istället. Ett decennium senare är hon tillbaka med Frida & The Coolants som spelar på Tunakrogen i Borlänge i morgon.

Annons

– Det var roligt att uppleva det där året när jag bodde i Stockholm och levde enbart på musiken, men jag behöver ha mer skog omkring mig och jag har alltid velat göra lite olika saker samtidigt, säger Frida Snell.

För de flesta skulle det självklara valet ha varit att hoppa på tåget och åka med. Frida Snell lade istället ner karriären och flyttade till Umeå för att utbilda sig till jägmästare. Efter den femåriga utbildningen har hon jobbat i Älvsbyn, Skellefteå och nu i Luleå som miljösamordnare för gruvbolaget Northland Resources.

– Jag har älskat musik så länge jag kan minnas. Spelade piano i kommunala musikskolan och började sjunga på högstadiet. Men när man gör det på heltid och lever på det blir det lätt pressande, man är tvungen att prestera hela tiden. Då trivas jag mycket bättre med att göra det som nu på fritiden och bara för att det är kul.

Förutom Frida Snell består Frida & The Coolants av Björn Pettersson och Reine Toeremaa från Willy Clay Band och Mattias Känttä och Matti Pääjärvi. Samtliga från Kiruna. De två förstnämnda hade skrivit några låtar till ett nytt projekt och när Frida Snell fick höra materialet var det givet att hon ville sjunga i bandet.

För ett och ett halvt år sedan drog de igång på allvar och soundet som är en blandning av country, blues och rockabilly växte fram på några konserter i Kirunatrakten och inspelningarna av debutalbumet Wild hearted diamond som släpptes i januari. Konserten i Borlänge är deras första turné tillsammans.

Vad händer om Frida & The Coolants blir stort? Hoppar du av då?

– Nej. Det kan jag nog inte göra. Om det skulle hända så får man fundera på hur man löser det då. Sedan trivs jag mycket bättre med att spela i ett band än att vara soloartist också, att liksom arbeta fram musiken tillsammans. Så bra som nu har det aldrig känts att hålla på med musik.

Annons