Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidens snabba förändring

Annons

Gamla järnbrukshyttan i Avesta hamn-ade på Sveriges kulturkarta tack vare Avesta Art - kulturchefen Lars-Åke Everbrands okonventionella idé att 1994 förvandla nersliten bruksmiljö till en modern konsthall.

Årets konstnärer representerar platser i Europa som genomgår samma förvandlingsprocess som Avesta. Platser med uttjänta indu-strimiljöer som blivit grogrund för den nya konstens alla uttryck. Jan-Åke Everbrand och konstkonsulten i Dalarna, Lotta Lindbeck, har rest runt och valt konstnärer.

De 19 miljoner invånarna i Ruhrs industriområde kan i dag njuta av några av Europas mest intressanta museer, i storstaden Barcelona har hamnen genomgått en förvandling, i Tammerfors har textilfabriker blivit konstskola och samtidsmuseum för konst. I Vilnius sjuder det av kreativitet och lust att lära av andra industristäder.

- Vi vill ge Avesta Art en mer internationell inriktning, säger Everbrand och Lindbeck. Utblickar vitaliserar.

Avesta Art 2002 ska domineras av de nyaste teknikerna. Men naturligtvis finns utrymme också för måleri och skulptur. Genrerna får företrädare från Dalarna, då paret Lisbeth Lind och Kent Boholm från Falun medverkar.

Från Litauen och Vilnius kommer tre konstnärer: Egle Rakauskaite, känd från Venedigbiennalen, kommer med foto, video och performance, Gintaras Makare- vicius med objekt, interaktiv projektion och video, samt Androne Petrasiunaite med måleri.

Från Finland och Tammerfors kommer: Henrietta Lehtonen med glasinstallation och porslinsobjekt, Jyrki Siukonen med objekt och mobil installation, Charles Sandison med dataprojektion, samt Tuula Lahtinen med objekt och installation utifrån grafik.

Från Ruhrområdet i Tyskland kommer: H D Schrader med monumental skulptur, Marcus Kiel med fotoobjekt och fotoinstallation, samt Gloria Friedmann med installationer.

Från Spanien och Barcelona kommer: Jaume Plendsa med ljud- och forminstallationer, Paco Simón med måleri och Eugénia Balcells med projektion och ljudinstallation i jätteformat.

- Årets Avesta Art genomförs inom ramen för EU-projektet Korsväg Avesta, berättar Lars-Åke Everbrand. Projektet pågår till och med 2003 och bidraget på 17 miljoner fördelas på olika delprojekt.

Förutom Avesta Art omfattar det hela omvandlingen av Koppardalen från industriområde till upplevelsemål för alla sinnen.

Runt konsthyttan (som egentligen är ett rosthus) finns en magnifik masugnsmiljö med mycket utrustning bevarad. Bakom finns martinverk med unika ugnar och delar av götvalsverk. I projektet Korsväg ingår även en bok om Avestas industrihistoria, produktutveckling, med mera.

Utställningen Avesta Art öppnar den 4 maj och pågår till och med 11 augusti.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons