Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidelag och cybersex

Annons

Normalt och onormalt är föränderliga begrepp, präglade av tiden vi lever i. I dag, när porr, sex på nätet och gruppvåldtäkter orsakar heta mediadebatter, är det lätt att glömma hur mycket vårt sätt att se på vad som är naturligt påverkas av omgivning, aktuella normer och, inte minst, av kommersiella intressen.

Riksutställningars utställning "Sex är onaturligt" - som besökt Älvdalen och är på väg till Ludvika - vill få unga att reflektera och ifrågasätta.

Pensla klitoris med bedövande kokain eller be någon sätta på er en tvångströja. Det var förslag som på fullt allvar framfördes av läkare vid förra sekelskiftet när onanidebatten rasade som värst. Då räknades onani som en fara för både fysisk och psykisk hälsa.

I dag ser vi omskärelse av flickor som ett övergrepp. Då höjdes röster för omskärelse av sådana som "hamnat i onaniträsket".

Å andra sidan ansågs celibat vara hälsofarligt - särskilt för männen.

Debatten om tvångsgifte och hedersmord har lyft fram gammalmodiga patriarkala samhällens fixering vid att kontrollera kvinnornas sexualitet.

Men det var inte alltför länge sedan även det svenska samhället krävde samma kontroll. Fallna flickor gick i sjön eller på gatan. Oäkta barn blev mobbningsoffer.

Hur många minns hur hetsig frigörelsedebatten var på 1960-talet i kölvattnet av boken "Jungfrutro och dubbelmoral", samma decennium då det fortfarande hände att kvinnliga gymnasister relegerades om de blev med barn.

Dagens unga kvinnor borde ha fått skörda frukterna av den sexuella revolution, som medförde att feminister kastade behån och byst-drottningarna blev passé. Men hur blev det?

"Hur får jag större bröst?" är den vanligaste frågan till Vecko-Revyns frågespalt enligt dess rådgivare Eva Tillberg. Osäkerheten hos tjejerna är stor. Hon har uppfattningen att många av de yngre tjejerna har svårt att bli sexuellt tillfredsställda och ofta ställer upp på sex för att det förväntas av dem.

Man luras av dem som vill tjäna pengar på oss, hörs en ung röst på utställningen. Många unga genomskådar kommersen kring sexualiseringen av framför allt kvinnorna.

- I medierna är alla så vackra och coola.

Utställningen försöker utläsa var vi står i dag genom att titta på reglerna som speglas i sexfrågespalterna i Slitz, Vecko-Revyn och Darling.

Samlevnadsrådgivaren Olle Waller konstaterar att unga experimenterar mer i dag. Han välkomnar öppenheten. Baksidan är att tjejer börjar lida av prestationsångest.

I tidningen Darling bedyrar frågespalten en orolig 14-åring att hon inte är konstig för att hon tappat sexlusten.

Vad betyder det för unga flickor att porrfilmernas män är kravlöst vanliga medan kvinnorna är extremt smala och storbystade fantasiskapelser? Frågan ställs i utställningens webbplats, där besökaren själv kan knappa fram frågor och information.

- Jag skulle vilja prata sex med Linné, säger sexrådgivaren Eva Tillberg, som funderat mycket på olika tiders normer. Linné var sin tids sexualupplysare. Med saklighet och livsglädje förde han fram sina kunskaper i den lilla skriften "Om sättet att tillhopa gå".

Samtidigt är Tillberg lite förbryllad över 1700-talets bisarra sexvanor.

Var kossorna otroligt snygga då? undras i en utställningsrubrik. Mellan 1751 och 1778 dömdes inte mindre än 100 svenska män till döden efter umgänge med djur.

I dag kan man ha umgänge med en dator. Cybersex är kravlöst. Eller?

Okomplicerat eller känslobefriat är det nog inte ändå. Signaturen "Anonym och desperat kille" skriver i Darling 2/98 om sin mejlpartner han aldrig sett: "Hon är den ENDA i mitt liv som jag öppnat mig helt för och gett hela mitt hjärta till."

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons