Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas gör film om Thore Skogman

/
  • Thore Skogman, Sveriges flitigaste låtskrivare, är i fokus när Thomas Fahlander gör roadmovie för svt. Foto: Fredrik Persson
  • Sedan i november har Thomas Fahlander följt Thore Skogman för sin roadmovie om landets flitigaste låtskrivare och artist.

Annons

Storfiskarvalsen, Surströmmingspolka och Plättlaggen är låtar så starkt förknippade med svenska företeelser att de blivit en del av vårt kulturarv. Mannen bakom dem - Thore Skogman - är landets flitigaste låtskrivare och en av dem som spelats allra mest på radio under sina år som artist.

Sedan i november har Thomas Fahlander följt honom för att göra en film om personen bakom artisten. I perioder har han levt 24 timmar om dygnet med Thore Skogman för att komma nära, för att lära känna.

- Det jag har försökt göra är att sätta tilltro till hur människor är i mötet med andra för där avslöjar hon mycket av sig själv. Följer man en person tillräckligt länge så gör han eller hon det till slut. Den här filmen vill få dig att släppa taget om artisten för att också kunna se personen Thore Skogman.

Att Thomas valde att göra en film om artisten som det, trots hans oerhörda publika framgångar, inte är riktigt okej att gilla, var kanske inte så otippat.

- Thore Skogman har alltid funnits med. Slog man på radion när jag var liten så spelades Thore. Han har alltid ansetts som det töntigaste man kan tänka sig men när jag verkligen började titta på hans texter så upptäckte jag hur bra de var. Dessutom är det så att det smakpoliserna missaktar alltid har intresserat mig.

Det var i slutet av 90-talet som Thomas Fahlander började intressera sig för film. Nu väljer han att helt fokusera på det. Han har skrivit ett antal manus och filmat flera av dem, bland annat kortfilmen Klart slut som visades på Nordiskt Panorama 2005 och Gubbstugan, en 52 minuter lång dokumentär om fem gamla spelmän.

Stora delar av filmen om Thore Skogman ligger just nu på klippbordet men det finns fortfarande en del kvar att filma. Thomas Fahlander som för första gången haft både producent, klippare och fotografer med i projektet tar från och med nu över kameran själv.

- Jag kommer att hänga själv med Thore en hel del nu på slutet med en liten handkamera.

Du har följt Thore Skogman en tid, vad är det som har fascinerat dig mest med honom?

- Det är hans ohejdbarhet, hans ibland osvikliga förmåga att med några få ord och ett enkelt rim nagla fast en företeelse. Om inte svenska folket hade älskat Thore Skogman så hade han aldrig kunnat hålla på som han har gjort. Den som säger något annat överbevisas av statistiken.

Fakta: Thomas Fahlander

Ålder: 53 år

Bor: i Elsborg i Falun

Familj: Makan Ragna och döttrarna Marit, Moa och Kajsa

Filmer jag gärna ser om: "Masjävlar- det är en universell historia som har valt vår plats på jorden för att berättas, och den är så väl berättad." "Oh, vilket party. Den är bara så jävla rolig! Den visar att humor är en fråga om timing", "Kaspar Hauser av Werner Herzog. Det är en historia om en vuxen människa som föds in i världen."

Mer läsning

Annons