Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tecken i tiden

Annons

Som tidningen tidigare berättat drog Falubon Mats Omne i gång arbetet med Citysigns för ungefär fem år sedan och nu är den äntligen färdig. Slutspurten har varit intensiv. Mot slutet har den på Matiné gått under namnet "filmjäveln".

Grundmaterialet samlades in när Mats Omne med flera besökte tio storstäder runt om i världen under år 2000 för att prata med människor på gatan. De fick svara på samma uppsättning frågor och måla på jättestora taveldukar.

Resultatet är ett fascinerande och imponerande tidsdokument, som mer än något annat visar att människorna i världens olika hörn är ganska lika. Men olika. Kontrasterna är lika tydliga som de universella behoven.

Allvaret är påtagligt. De flesta har tagit frågorna seriöst och uttrycker ärligt sina känslor. Förvånansvärt få sätter sig själv i främsta rummet, utan uttrycker oro och engagemang för världen och sina anhöriga. Åtminstone i ord.

Det tyngsta segmentet är det från Moskva. En bild av ett bistert, desillusionerat machosamhälle träder fram, trots strimmor av hopp.

I Shanghai gör den sällsamma kombinationen kommunistdiktatur och rovdriftskapitalism miljön speciell. Militär är ständigt närvarande, liksom glättiga reklamtavlor.

Små detaljer hänger sig kvar: En rysk skinhead i yngre tonåren, med "förlorare" stämplat i pannan, som spyr ut sitt hat mot svarta. En amerikansk kvinna som oroar sig för terror i hemlandet, följt av ett klipp med en skylt med texten Dead End och tvillingtornen i bakgrunden. Tjejen som funderar på vad hon är rädd för och svarar: Gud... och ormar! En japansk tjej önskar "ett bredare tänkande", för att hon i dag är lite begränsad. Det kallar jag en lovvärd ambition.

Mats Omne själv bryter då och då in som berättarröst. Ibland blir det klargörande och sammanhållande, ibland påklistrat och onödigt. Men greppet fungerar och är en bra signal om att det är hans subjektiva urval som vi ser.

Den absolut sista personen som målar ett budskap är en kvinna i Bombay. Carealot, skriver hon. Det är ett nästan osannolikt bra slutord.

Fotnot:

Citysigns visas i Svt den 28/12 och den 1/1. I september planeras en stor utställning i Magasinet samt även en bok och en dvd. Vad som mer kan komma ur materialet är en sak för framtiden. Mer info på www.citysigns.se

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons