Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teatervår med många enmansföreställningar

Annons

Cabaret
Skådespelarna blandar egna erfarenheter med myter och sagor när Riksteatern gör ett besök i Älvdalen med Cabaret Afrodite. En performance med allvar och humor, framförd för en publik av både döva och hörande.
Älvdalen 24/1
Leksand 13/2

Lugn på scenen
Teater da capo framför texter av Kristina Lugn.
Säter 15/2

Teaterfamiljen
I föreställningen Mitt teaterliv berättar Meg Westergren om sina berömda skådespelarföräldrar, Inga Tidblad och Håkan Westergren, och hur det var att växa upp i en teaterfamilj. Minnen blandas med sång och Sven Idars pianomusik.
Avesta 27/1
Vansbro 12/3

Mobergs klassiker
En annorlunda version av Vilhelm Mobergs roman visar Riksteatern i Farnaz Arbabis dramatisering Utvandrarna. De finns mitt ibland oss, utvandrarna som lämnat sina länder för att skapa sig ett nytt liv i dagens Sverige.
Ludvika 30/1
Falun 8/3

Zeyno kommer igen
Nu kommer Nisti Sterk tillbaka till länet med sin hyllade föreställning Zeynos värld. I rollen som den bestämda lilla kurdiska tanten ger hon uttryck för sina tankar om allt från livet i förorten till världspolitiken.
Avesta 2/2

Kärlek och smitta
Hur fortsätter man leva sedan man upptäckt att ens älskade smittat en med HIV? Riksteaterns föreställning Efter Fredrik är en gripande berättelse om den unge Johan som förälskar sig i Fredrik och som efter sveket grips av sorg och hämndbegär.
Falun 14/2

Annorlunda Ainbusk
Marie Nilsson Lind från Ainbusk berättar öppenhjärtigt till musik i föreställningen Välkommen till mitt liv 2. Det handlar om uppväxt och framgångar och om sådant man inte alltid talar om – depression, utbrändhet och jakten på lycka.
Avesta 14/2
Vansbro 15/2
Leksand 9/3

Kärlek och pengar
Mer Vilhelm Moberg blir det i vår. Riksteatern satsar också på folkkomedin Marknadsafton, som bygger på de slitstarka ämnena kärlek och pengar. En burlekt pjäs med sturiga och sluga karaktärer.
Borlänge 27/2
Avesta 1/3

Bygden i centrum
"Eninge Event Center" ska lyfta bygden till oanade höjder med hjälp av suspekta EU-miljoner. Till grund för Panikteaterns pjäs Blixtrevision i Eninge ligger Gogols klassiska komedi Revisorn som handlar om dumdryg provinsialism. Dråpligt och igenkännbart.
Älvdalen 8/3

Kvinnoliv
Vivagina av Eve Ensler har spelats runtom i landet i flera år. Nu kommer Kim Anderzon igen i sin suveräna ensamroll där hon tar ett fast grepp om texten kring hur det är att vara kvinna idag.
Hedemora 10/3

Nils Holgersson
Selma Lagerlöfs saga Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige aktualiseras av Riksteatern i en föreställning på Dalarnas museum. Skådespelerskan Marianne Engström berättar för barn och vuxna.
Falun 11/3

Burlesk kärlekshistoria
Fjärilsmusen, Dario Fos folkliga och burleskt poetiska berättelse om den fåraktige fåraherden Giavan Pietros kärleksliv, berättas av 4:e teatern med skådespelaren Örjan Hamrin i huvudrollen.
Säter 15/3

Dalateatern gasar
Dalateatern satsar med två nyskrivna egna produktioner. Den första och största har titeln Gasen i botten. Pjäsen beskrivs som en road-movie för scenen, där Lena, efter en dramatisk resa i raggarbil, kommer till insikt om sig själv. Mycket musik ingår.
Författare är Gertrud Larsson, Martin Lindberg regisserar och rollerna innehas av Anne-Li Norberg, Måns Clausen, Ulla Tylén, Joel Torstensson och Ingrid Gustafsson.
Premiär i Falun 17/3, spelas sedan i Falun i mars 20, 21, 22, 23, 24, 27, 28, 29, 30, 31, den 4 april, i maj 3, 4, 5, 8, 9, 22 och 23.
Orsa 11/4, Transtrand 12/4, Idre 13/4, Borlänge 17/4, Leksand 18/4, Avesta, Fors 19 och 20/4, Rättvik 21/4, Garpenberg 24/4, Fredriksberg 25/4, Smedjebacken Vad 26/4, Mora 11/5, Kvarnsveden 12/5, Svärdsjö 18/5, Säter 19/5.

För lågstadiet
Dalateatern presenterar också en nyskriven pjäs för lågstadiebarn: Hemma av Kersti Björkman, med regi av Åsa Ekberg-Kentros, uppehåller sig kring idyll och ideal. Carl Larsson-drömmar möter krass verklighet. är gräset grönare på andra sidan frågar man sig.
Dalateaterns unga ensemble avslutar föreställningen som vanligt med ett filosoferande samtal med barnen kring pjäsens frågor.
Spelas huvudsakligen på skolor runtom i Dalarna från 7 mars.
Offentliga föreställningar i Falun 31 mars och 28 april.

Ulla Skoog
Ulla Skoog serverar humoristiska reflektioner om livet, kärleken och döden i föreställningen Ulla Skoog m.mus. Musikern Trond Lindheim spelar inte bara piano, dragspel och gitarr, utan agerar också bollplank och medspelare.
Ludvika 20/3
Mora 21/3
Avesta 25/3

Mer komik
Komikernduon Åsa&Gertrud bjuder på en sketschkavalkad i föreställningen Trevligt och bra. Där parodierars det mesta från sportsändningar till hobbypsykologer och folkhemsrasister.
Borlänge 3/4

Ibsens thriller
Henrik Ibsens familjedrama Gengångare har ikusliga inslag. Teater Västmanland och Länsteatern i Örebro gästspelar med sin version – en äkta såpa där hemligheter och livslögner dras fram i ljuset.
Falun 13/4

Open Jam
Den turnerande öppna scenen Open Jam Final landar i Falun i april. Syftet är att lyfta fram lokal kultur, alltifrån akrobatik till dans.
Falun 14/4

Blandade talanger
Med Jam all Stars introducerar Riksteatern ett nytt koncept där Sveriges alternativa scenkultur kokas samman till en helafton med en blandning av kända och okända talanger. Bland dem märks gatuartisterna Sirqus Alfon, spokenwordpoeten Kalle Haglund och komikerduon Monika & Filippa.
Falun 16/4

Soppteater
Att äta sopplunch och se teater samtidigt har blivit så populärt att Dalateatern utökar programmet under våren och dessutom ges soppteater också på andra orter i Dalarna.
Piaf och jag inleder med Dalateaterns Susanne Hellström och musikern Anita Agnas.
Falun 26/1
Avesta 23/2

Måns Clausen fortsätter tidigare turnéer där han berättar om sin livsresa i Nämen, vilken bra svenska du pratar.
Falun 9/2

Håg för Henriksson heter ett program om Alf Henriksson med Birgit Carlstén och Ingemar Ihlis.
Falun 23/2

1900 – Legenden om oceanpianisten –Peter Eriksson berättar en märklig historia.
Falun 9/3

Mats Höjer och Sölve Olofsson uppehåller sig kring Olle Adolphssons musik i programmet min Olle värmer mig.
Falun 23/3

Få spader - på en arbetsplats nära dig. 4:e teatern bjuder på en skruvad kavalkad av skeva karaktärer på en vagt tecknad arbetsplats.
Falun 20/4
Avesta 3/4

Synd på så rara ärtor. Dalateaterns Patrik Pettersson berättar en livshistoria om kärlek och längtan förr och nu.
Falun 4/5

Improviserad fredag. Improvisationsteatern byggs nu ut till båda Falun och Borlänge, där Dalateatern samarbetar med Teater Gazbazz.
Borlänge 26/1, 9/2, 23/2
Falun 2/2, 16/2

Barnteaterlördagar
I Falun fortsätter Barnteaterlördag med två gästspel. Embla dans & teater ger föreställningen Sov du? En dansakrobatisk hyllning till sången och sovandet till toner från Balkan.
Falun 17/3

Om gemenskap och vikten av den vardagliga, enkla samvaron handlar pjäsen Alla får åka med, ett gästspel från Roger Westberg production.
Falun 21/4

Mer läsning

Annons