Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teaterkonflikt hos moderaterna

/

Annons

Enligt Jan Wiklund har moderaterna behållit sin grundinställning: att inte ge Astrid Assefa nytt förordnande och att reducera landstingsbidraget till Dalateatern. "Vår grundinställning kvarstår" skriver han i ett pressmeddelande.

I april 2006 gick m ut med vallöftet att stänga Dalateatern.

- Vi gick till val på det 2002 och gör likadant i årets val, sade landstingsledamoten Bernt Ekström då.

Tolv dagar senare gick m med i en gemensam allianslinje om att stödja landstingets kulturverksamheter. Då var frågan om reducerat bidrag borta från dagordningen och frågan om Ekströms vallöfte skulle "behandlas internt".

Nu är den så kallade grundinställningen återigen att reducera bidraget.

- När det gäller vårt ställningstagande i Alliansen så är de övriga partierna väl medvetna om vår inställning till teatern. Dock är det så att vid ett samarbete mellan olika partier, så är det hela tiden ett givande och tagande och i denna fråga fick vi vika oss för att hålla ihop den majoritet som vi hade i Landstinget Dalarna under hösten, skriver Jan Wiklund.

- Vi vill ha en successiv avtrappning av landstingets stöd till länskulturverksamheten. Institutionerna bör istället övergå till regionkommunerna och där har vi fått stöd av Region Dalarna. Landstinget ska i första hand ägna sig åt hälso och sjukvård.

Partiets linje har hela tiden varit att inte ge fortsatt stöd åt Astrid Assefa, menar Wiklund. Trots det röstade m:s ledamot Hans Richaud för ett fortsatt förordnande.

- Vi klargjorde partiets uppfattning för honom innan omröstningen men han hade en annan uppfattning.

Kommer Hans Richaud att stitta kvar?

- Det har vi inte tagit ställning till.

Hur motiverar du att m:s ledamot i teaterstyrelsen går emot partiets linje i en så viktig fråga?

- Som sagt, det får vi ta ställning till senare.

Mer läsning

Annons