Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taube tillbaka till Dalarna

Annons

DAN ANDERSSON-VECKAN

De båda storheterna möttes i en konsert i Cassels i Grängesberg i augusti 2000. I konserterna på fredag och lördag ackompanjeras Taube av pianisten Martin Östergren.

På vislistan finns Här är den sköna sommaren, Sjösala vår, Frithiof i Arkadien, Vals i Furusund, Brittisk ballad, Västanvind, Linnéa, Fragrancia, Frithiof och Carmencita, Den glade bagaren i San Remo, Balladen om Gustaf Blom, Rosa på bal, Älskliga blommor små, Sommarnatt och Min älskling, du är som en ros.

Taube och Saxdalens mans-kör planerar att göra tre visor tillsammans. Men det kan bli fler. Eller färre. Och det kan bli andra visor än dem som står på vislistan.

- Mycket händer i stunden, berättar pianisten Martin Östergren, som ackompanjerat Sven-Bertil Taube i tre år, och som gör ungefär 20 konserter om året med honom.

- Vi vill dels att folk ska känna igen sig, dels att materialet ska upplevas nytt. Brittisk ballad är en walesisk pastisch, en sjömansvisa, som inte så många känner till.

Taube är en ännu större visstjärna i Danmark och Norge. Östergren uppger att Taube enkelt fyller konsertsalar med upp till 800 åhörare.

Programmet i Cassels på lördag ingår i Dan Andersson-veckan. Sven-Bertil Taube tror inte att han har uppträtt som visartist i Falun tidigare. Däremot har han varit skådespelare i en av Riksteaterns föreställningar på stadsteatern.

De senaste åren har han uppträtt varje sommar i Dalhalla.

- Cassels för tre år sedan kommer jag väl ihåg. Det är ju en sådan fin konsertlokal.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons