Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar plats i en manlig sfär

Annons

En av dem är Magdalena Danielsson, 34, från Skinnskatteberg, eller "Skinnsberg" som hon själv säger. Hon intresserade sig för skalden i tidig ålder. När klasskompisarna tog med diskoskivor till skolan, bjöd Magdalena på Dan Andersson.

När det så var dags att skriva specialarbete i gymnasiet var valet givet. Sålunda släpade hon med sig sina föräldrar i varenda del av finnmarken där skalden satt sin fot.

- När jag sedan började uppträda för några år sedan var det naturligt att han skulle vara med.

Hon är grundskolelärare, som pysslar med kulturprojekt i skolan och har musiken vid sidan om. Gitarrspelandet är självlärt och sången kommer underifrån - bokstavligt talat.

- När jag var ung låg jag under sängen och sjöng, så hemskt var det.

Givetvis vill hon vara en god ambassadör av Dan Andersson och ser det som ett naturligt mål att hela tiden lära sig mer om honom. Vid sina framträdanden tar hon med sig böcker om honom, som ibland visar en sida som överraskar.

- När folk ställer frågor efter uppträdanden och jag berättar att han skrev noveller och romaner, då blir folk förvånade.

En viktig ingrediens för henne är publikkontakten, något hon har med sig i och med läraryrket. Programmen växlar i allvar, beroende på om de framförs i en kyrka, eller som i dag, för familjer på Gammelgården i Ludvika.

- Ett stort mål är att ge en mer nyanserad bild av Dan Andersson. Jag vill berätta om hans ångest och längtan, men också om lustigkurren.

Magdalena Danielsson har av Köpings kommun mottagit ett kulturstipendium på 3 000 kronor för sitt engagemang som Dan Andersson-tolkare. De pengarna hoppas hon så småningom ska fyllas på och räcka till en skivinspelning.

På så sätt kan hon via ännu ett medium förmedla sin bild - som bryter mot den vedertagna.

- Traditionellt ska det ju vara gamla gubbar som sjunger och det beror väl på texternas innehåll. Men för mig är det inget konstigt. Jag sjunger Dan Andersson för att jag tycker att han har något att säga.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons