Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tant Astrid" har givit oss en tv-skatt

Annons

Astrid Lindgren finns inte längre. Alla vi som varit unga någon gång de senaste 40 åren, eller ungefär så länge tv-apparaten varit vår vanligaste möbel, kan, förutom den omedelbara sorgen efter och saknaden av sagotanten, bara känna en stor tacksamhet för allt vad hon givit oss under så många år.

Tack, Astrid Lindgren för att du bland annat givit oss några av världens bästa tv-program för barn och unga.

Att Astrid Lindgren aldrig någonsin accepterats av den snobbigaste kultureliten vet jag, men jag förstår det inte.

Nobelpriset hann hon inte få, vilket i sig säger mer om prisnominerare än Astrid Lindgren som tänkbar mottagare.

Vissa av dessa, i kulturetablissemanget alltså, förefaller ju, till skillnad från oss andra, ha fötts till vuxna utan att ha upplevt vare sig barnaår eller ungdomstid.

Men Astrid Lindgren vann något viktigare än bara ett, om än statusfyllt pris. Hon vann kärlek och uppskattning från generationer av barn, och även vuxna som en gång varit barn, över en hel värld.

För många är och förblir Pippi, Bullerbybarnen, Tjorven på Saltkråkan, Emil, Ronja, Kalle Blomqvist, Madicken, Mio, bröderna Lejonhjärta och alla de andra de kanske mest bestående minnena och de mest uppskattade stunderna de haft framför tv-rutan.

Ingen annan har gjort så mycket för de unga tv-tittarna - och naturligtvis bokläsarna - som Astrid Lindgren.

I saknaden efter henne som människa får vi glädja oss åt att alla hennes figurer finns så rikligt och omsorgsfullt bevarade. Inte minst i de stora tv-arkiven världen över.

Och det är inte bara i Sverige de toppar popularitetslistorna i både biblioteksstatistik och tittarsiffror.

På något sätt känns det just nu som om alla vi, som älskat hennes figurer i böckerna, på filmdukarna och i tv-rutorna förlorat en snäll, gammal och älskad, flitigt sagoberättande mormor eller farmor.

Det bästa sättet svenska tv-kanaler, även på längre sikt än med de extrainsatta minnesprogrammen, kan hedra Astrid Lindgren - det sätt hon säkert själv skulle ha uppskattat mest - är naturligtvis att ge barnen den television barnen förtjänar men kanske inte alltid får.

Att programtablån möblerades om och att minnesord och bilder var många i måndags ska naturligtvis tv-kanalerna ha stjärna i boken för.

Det är inte alltid det självklara är självklart även i tv.

Att det sedan mest blev de vuxnas bild av Astrid Lindgren, en bild skapad och producerad av vuxna för vuxna tittare i måndags, säger tyvärr lite om att tv-redaktionernas förmåga att hitta alla målgrupper, har långt till Astrid Lindgrens nivå.

Men Pippi, Emil och alla de andra kommer självfallet att som hittills dyka upp i rutan med jämna mellanrum även i framtiden. Förmodligen och förhoppningsvis något snabbare än ursprungligen planerat.

Det finns egentligen bara en fråga jag själv omöjligt kan besvara: Vilken av alla tant Astrids figurer jag minns bäst och gillat mest genom åren?

Försök själv och upptäck hur svårt det är.

Bara ett försök att finna svaret visar vilken enorm, vilken innehållsrik, produktion hon skänkt till oss under sitt långa liv - denna barnens, djurens och bokläsarnas bästa vän.

Och tv-tittarnas.

Vad tycker du om tv?

Hör gärna av dig med dina åsikter och eventuella frågor i ett alltid aktuellt ämne.

Välkommen med dina synpunkter i ett brev, ett fax eller med e-post.

Mer läsning

Annons