Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankfull och personlig vardag

Annons

Det medvetna sättet att arbeta och det ärliga uttrycket håller ihop hela utställningen på ett nästan anmärkningsvärt sätt. Även om stämningar och gestaltningar skiftar faller ingen bild ur helheten.

I några bilder använder Ekman akvarellen som grund och arbetar sedan vidare med acrylfärg. En kombination som ger bilderna speciell tyngd och kraft. Generellt fungerar bilderna på ett spännande och tilltalande sätt. Där finns en påtaglig känsla av upplevelse och närvaro. Ljuset kommer in eller finns utanför som längtan och tänkbar frihet. Bilderna är inte svåra men bär ändå inga spår av tillgjordhet eller visar tecken på övertydlighet. De är befriade från publikfrieri utan att för den skull vara svårtillgängliga.

Bilderna Rummet och Magasin är likvärdiga i stämning och karaktär. Rummet har kontakt med ljuset utanför, vilket ger spelrum för olika tankar och känslor. Rumskänslan skapar närvaro, det blir ingen påträngande eller påtvingad instängdhet - beröringen med ljuset ger möjligheter, lockar och berikar.

En hängd tvätt har sitt symbolvärde. Den är universiell, men kan samtidigt ses som en global kvinnofälla eller helt enkelt som ett sätt att skildra vardagen. När Ekman låter den hängda tvätten blåsa lite i bilden Måttlig vind känns inte tvätten som en tung belastning bland alla så kallade måsten i vardagen. Den finns där som funktion, ett inslag i vardagen. I den här gestaltningen blir den hängda tvätten en lättsam påminnelse om en del av vardagen.

STAFFAN HELJE

Mer läsning

Annons