Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk om fler vågade göra som Izzy

Annons

Finns det någon som skulle kunna tänka sig att jobba nästan gratis med att tillverka en tidning där man får upplysningar om folkmusik-evenemang, hyra en lokal mitt i Stockholm och bygga upp ett arkiv om folkmusik från världens alla hörn, och dessutom anordna konserter nästan gratis, bara för att man tycker att det är så roligt?

Jag känner en man som gör allt detta; Izzy Young.

Han föddes i New York, och vid 17 års ålder, någon gång på 40-talet, följde han av en slump med en vän en kväll och dansade folkdans.

Han blev frälst med detsamma!

Izzy öppnade så småningom en liten affär i New York, Folklore Center, som blev ett centrum för världens folkmusik i USA och en viktig mötesplats för amerikanska musiker. Izzy arrangerade konserter i sin affär och 1961 uppträdde en då ung, lovande och inte alls känd musiker: Bob Dylan.

Izzy var även först med att presentera artister som Emmylou Harris, Joni Mitchell med flera. 1969 träffade Izzy Ole Hjort och Björn Ståbi som var på turné i USA och bara en kort tid därefter besökte han Sverige, och kände direkt att han ville flytta hit. Här har han fortsatt sitt kall genom att tillverka sin egen lilla tidning, Folklore Centrum, där han debatterar och även upplyser om folkmusikevenemang runt om i Sverige.

Utgångspunkten är svensk folkmusik.

Han har även en liten lokal mitt på Söder i Stockholm dit man kan gå och forska i folkmusiklitteratur, och han fortsätter arrangera minikonserter. Han tjänar nästan ingenting, ja, han går till och med back på sina arrangemang, men han gör dem för sitt höga nöjes skull och därför att han brinner för den intima form av konserter där man inte behöver använda sig av en massa mikrofoner och monitorer utan är nära artisterna och kan prata med dem och vara på samma nivå.

För någon tid sedan var jag hos Izzy och lyssnade på en konsert med Anna Ristner från Falun och Maria Johansson - två fiolspelmän som skapade just en sådan skön atmosfär, och den 5 februari kommer Ale Möller och Aly Bain att ha en release-konsert på Folklore Centrum.

Izzy saknar en hel del i det svenska kulturklimatet. Han tycker bland annat att det är tråkigt att inte fler musiker går och lyssnar på sina kolleger som uppträder, i New York bestod alltid publiken till en tredjedel av musiker som kom för att få inspiration och umgås med varandra. På spelmansstämmor ser han snart inga storspelmän eller "folkmusikstjärnor" som deltar.

Hade Izzy velat tjäna miljoner på sin verksamhet skulle han lätt ha kunnat göra det om han hade satsat på kommersiell musik.

Jag frågar varför han i stället lägger ner sin möda och kraft på folkmusiken och den lilla formen. Han svarar:

"I do because I like it!"

Tänk om fler av oss vågade göra som Izzy!

MARIA HULTHEN

Mer läsning

Annons