Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tala teater - satsning i höst

Annons

Trots att man befinner sig under korseld från politiskt håll sjösätter föreningen nämligen en gammal önskedröm i höst.

"Tala om teater" är en serie heldagsseminarier om teater med en av landets främsta teaterhistoriker, två välbekanta kritiker och en maskör.

- Inger Zielfelt är så himla otrolig på att snacka. Det är som ett skådespel att lyssna på henne, säger teaterkonsulent Matilda Landin entusiastiskt.

Teaterhistorikern Inger Zielfelt är en omvittnat populär föredragshållare med mycket stor repertoar.

Hon är en av de välbekanta gestalter i svenskt teaterliv som kommer att hålla i höstens och vårens seminarier. Seminarier som förhoppningsvis ska fördjupa samtalet om scenkonst i Dalarna.

Själv delar Zielfelt helt frankt upp sitt föredrag i en del som sträcker sig fram till Shakespeare och som avhandlas i höst, för att sedan återkomma under våren med fortsättningen.

Föredragen kommer att hållas i Falun. Efter att ha frågat runt bland länets teaterföreningar föll valet på lördagar.

Svenska Dagbladets kritiker Lars Ring och Karin Helander kommer att diskutera sin syn på kvalitet och kritik utifrån Dalateaterns höstföreställningar "Adems krig" och "Yvonne".

Helander är föreståmdare för Centrum för barnkulturforskning och kommer bland annat att diskutera vilka normer som egentligen styr synen på kvalitet i barntetaern. Vuxnas eller barns?

Ett mer praktiskt seminarium håller maskören Håkan Hede, som sedan han lämnade Dalateatern på 70-talet, bland annat varit huvudlärare på Dramatiska institutets maskörutbildning. De senaste åren har han varit på Nationalteatret i Oslo. Med hjälp av en levande modell och bilder föreläsar han under temat "Människan har aldrig accepterat att hon ser ut som hon gör".

Till våren kommer bland annat Lennart Hjulström och Gunilla Nyroos att gästa "Tala om teater".

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons