Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tafdrup debuterar

Annons

Pia Tafdrups första roman är en slags kärleksthriller.

Pascha, bokens 25-åriga huvudperson, kliver över en inre gräns. I berättelsens symbolladdade början klättrar hon över det staket som i alla år avgränsat familjens tomt mot grannhuset. Väl på andra sidan går hon in i huset, utforskar de olika rummen, tar ett bad, klär sig i en för stor morgonrock, äter lite och sover lite. När husets ägare, Patrick, dyker upp är en intensiv, erotiskt laddad förälskelse ett faktum.

Det är alltså Pascha som ger sig hän, låter mörkare drifter ta över.

Bakom sig lämnar hon både sin mamma och pojkvännen som hon aldrig varit riktigt kär i.

Men Pascha är inte den enda kvinnan i Patricks liv, han är en erövrare. Samtidigt som kärleken och Paschas tillvaro rämnar rapporterar nyheterna dygnet runt om terrorattackerna mot World trade center.

- När vår egen lilla värld kollapsar har vi svårt att ta till oss de stora sammanhangen. När jag skrev följde jag nyheterna hela tiden och tänkte mycket på hur världen kan förändras från en dag till en annan. Det trängde in i fiktionen, säger Tafdrup.

När hon skrev romanen, i september 2001, skrev hon den precis som hon skriver sina dikter - i ett sträck.

- Det första utkastet kände jag att jag behövde skriva på en gång, innan tanken försvann. I 27 dagar skrev jag nonstop. En timmes sömn här och där med papper liggande bredvid sängen.

ELINVIKSTEN/TT Spektra

Fotnot: Boken fick en skepisk recension här i tidningen den 23 mars.

FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX

Mer läsning

Annons