Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta en svängom själva

Annons

Höft mot höft, svettiga händer och flåstunga andetag. Vid en närmare titt kan pardans se ut som ett rumsrent förstadium till sex.

Är det därför som två miljoner tittare varje fredag sitter som klistrade framför tv-rutan? Tveksamt.

KrönikaLetÕs dance är rena dagiset om man jämför med de aktiviteter som pågår på många dansgolv runtom i världen. Nej, TV4 har helt enkelt fångat upp den danstrend som råder, och lagt till några ingredienser som tillsammans gör en bästsäljande soppa:

Utröstningsmomentet. Det här är väl ändå inget nytt? Gladiatorernas kamp på Kolosseum, medeltida häxjakt, riksdagsvalet; i alla tider har människor roats av att döma andra. Vem åker ut den här gången?

Kändisar i läckra kläder. Makeover-momentet är fascinerande för de flesta.

In i smink- och klädlogen går en grå svensk mus och ut kommer en het latinotjej i höga klackar och glansiga läppar. Tänk så mycket paljetter och hårsprej kan göra!

Utmanande rörelser. Faktiskt är det så, att en del dansare hämtar inspiration till sin koreografi från prostituerades sätt att röra sig när de lockar på kunder.

Om vissa danser är ett förspel, ser stilarna lite olika ut beroende på land och kultur. I den argentinska tangon till exempel dansar mannen och kvinnan som om de vore en enda sammanflätad kropp.

Med små, subtila rörelser leder han henne dit han vill och hon kan antingen dramatiskt protestera med en kraftigare kick eller acceptera med en mjuk strykning på insidan av hans ben.

Vad säger då våra svenska folkdanser om parningsritualerna här? Runt, runt, utan att komma någonstans?

Komik. Det är rätt kul att se när kändisar misslyckas. Sättet du dansar på säger väldigt mycket om din personlighet.

Trippar du lite försiktigt på stället eller äger du dansgolvet? Som tjej har jag dansat med alla möjliga varianter av män, alltifrån slapphänta sillar till stadiga störar.

Nu handlar dans inte bara om att tillfredsställa domare med engelska accenter på TV4. Historiskt sett är mycket av dess funktion att umgås, illustrera olika händelser i livet och att leva ut musik fysiskt.

Till skillnad från den tävlings- och uppvisningsdans som visas på LetÕs dance, lämnar social dans större utrymme för känsla och personliga tolkningar.

I vissa kretsar ser till och med socialdansarna ner på tävlingsdansarna, då de tycker att tävlingsmomentet urholkar själen och hjärtat i dansen med alla sina regler och tekniska krav.

Dans ger oss ett fysiskt utrymme i livet där vi får visa upp oss (de flesta dansare har smått exhibitionistiska drag), röra på oss och känna oss befriade från allt snack som surrar runt i huvudet.

För i dansen är det kroppar som talar och ingenting annat.

Men om det verkligen var dansen som var huvudskälet till att du slog på tv:n i går kväll: Gå ut och upplev den på en dansklubb i stället nästa gång, eller ta en svängom i vardagsrummet!

LetÕs dance på riktigt.

Fotnot. Skribenten skriver Salsabloggen på tidningens hemsida.

PERNILLA OHLIN

Mer läsning

Annons