Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta det lugnt, svenska folk!

Annons

Vi tänker, att den här boken ska jag läsa. Men jag hinner inte i dag. När barnen växer upp och blir åtminstone tonåringar, då ska jag ta itu med den här frågan, som känns angelägen för mig. Men som jag inte hinner med nu.

- Läsningen av boken blir aldrig av. Den angelägna frågan tar man aldrig itu med. Fastän barnen växt upp. Det kommer alltid något emellan.

Hög hastighet, rastlöshet och uppluckring av gamla strukturer är några bovar i vår tids drama om mänskliga problem. Stressen och kraven på prestationer mer än man orkar med orsakar utbrändhet.

Genom uppluckring av gamla strukturer har hela samhället förändrats. Vi har fått en enhetskultur. Rastlösheten åstadkommer normupplösning. Det gäller både den äldre generationen och ungdomskulturen, som professorn anser vara på väg neråt.

När det gäller religionen, möter vi i dag en allvarlig social attityd gentemot den makt, som har det yttersta inflytandet över våra liv. "Jag är religiös på mitt vis". Vi får färre och färre religiösa charterresenärer och allt fler religiösa tågluffare.

Vid ett tillfälle avbröt professorn sin framställning och spelade musik, Benny Anderssons "Musik från andra våningen". Ett stilla och meditativt pianostycke, som verkligen känns lugnande på sinnet.

Professorn talar varmt för den gamla kafékulturen. Att ta sig tid och sätta sig ned vid ett bord, bli serverad och bara tänka en stund. Han berättar också om sin familj med fem barn. Att låta tv:n vara avstängd och vila i tystnaden. Det gillar till och med barnen. Likaså att syssla med idrott och gymnastik under tystnad. SETH KARLSSON

Mer läsning

Annons