Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta chansen och reta en dj i helgen

Annons

Ett tips. Vill ni reta en dj till vansinne - gå fram och önska lite r'n'b. Det funkar varje gång. Oavsett var eller vad denne spelar.

Anledningen är inte att alla dj:s har något emot r'n'b. Det beror på andra saker.

1. Dj:s hatar människor som önskar låtar. Det får dem att känna sig otillräckliga, ungefär som en kille som har problem med... äh, glöm det förresten.

2. "Kan du inte spela lite r'n'b" har blivit ett uttryck som Bacardi breezer-brudar använder när de egentligen menar "Kan du inte spela något som vi känner igen från radion och dansade till på förfesten".

Från att i början av nittiotalet ha verkat i marginalen har r'n'b tillsammans med hiphopen utvecklats till att bli populärmusikens starkaste genre. Med mängder av dussin-r'n'b som blöder ur radioapparater är det lätt att glömma att r'n'b inte bara varit en av de bäst säljande genrerna de senaste åren utan även en av de mest nyskapande.

Virginias minimalistiska framtidsfunk med The Neptunes, Missy Elliot och Timbaland i spetsen. Rodney Jerkins glittriga soulproduktioner. Kanye Wests Walt Disney-gospel. Det är på r'n'b- och hiphop-scenen popmusikens största innovatörer har befunnit sig de senaste åren. Like it or not.

Det senaste producentnamnet att lägga på minnet är Rich Harrison. En amerikan som med sina uppklippta samplingar återförenat modern afroamerikansk pop med dess rötter inom soul och funk.

Rich Harrison är mannen bakom Beyoncés Crazy in love, Jennifer Lopez Get right, Ushers Ride och framför allt Ameries 1 Thing, som ni inte kunnat missa om ni lyssnat på P3 eller sett på Z-TV den senaste tiden.

1 Thing är den första singeln från Ameries andra album Touch. En platta som till största delen är producerad av Rich Harrison och gick direkt in på Billboardlistans sjätteplats förra veckan.

1 Thing släpptes officiellt i april men har en betydligt längre historia bakom sig.

Låten spelades in redan våren 2004 men skivbolaget trilskades som skivbolag brukar trilskas och släppte den aldrig.

I december förra året bestämde sig Amerie för att ta saken i egna händer, vilket fick till följd att 1 Thing "råkade" läcka ut på nätet och till ett antal inflytelserika dj:s och radiostationer.

Tanken var förstås att skapa ett så stort sug i underjorden efter låten att skivbolaget inte skulle ha något annat val än att släppa den. Ett drag som visade sig vara skitsmart.

Innan vi kommit in i februari i år bombades 1 Thing på klubbar och radiostationer både i USA och Europa. En refräng som klibbade sig fast likt ett julihett tugggummi i kombination med svettiga funktrumrytmer blev en självklar dansgolvbomb i storleksordningen Hiroshima.

Låten licenserades till soundtracket till Will Smiths datingkomedi Hitch.

Ett flertal olika piratpressar av 1 Thing hittade snabbt ut till skivaffärerna.

Själv hann jag köpa på mig tre olika versioner innan skivbolaget böjde sig framåt, bet i kudden och släppte den officiellt.

I dag ligger 1 Thing på tionde plats på Billboards singellista. I Sverige har den toppat Deejay-promotions lista för landets mest spelade hiphop- och r'n'b-låtar i fem veckor. Och jag kan garantera att det bara är början. Sommaren är ju inte här ännu.

Så Bacardi breezer-brudar - reta en dj i helgen.

Önska Amerie och Rich Harrison när ni går ut. Okej?

Mer läsning

Annons