Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sweden Rock Festival 80-talet lever i Norje

Annons

Låten Burning the Witches från Doros konsert på stora scenen är en hit från Dros tid som sångerska i Warlock. Numera är hon frontfigur i det egna bandet och på Sweden Rock gör de en höjdarspelning. Bland annat hyllar de Doro Peachs egna stora förebilder - Judas Priest - med den egna versionen av Breaking the law. Doro avlöstes av schweiziska Krokus, som blandade helt nytt och riktigt gammalt material.

Balladen Screaming in the night

fick en och annan 80-talsnostalgiker att vakna till i den stekande solen.

Under kvällen serverades mer 80-talsnostalgi i form av tyska Bonfire och återförenade svenska Easy Action med Zinny Zan och Kee Marcello från originalsättningen. Easy Action gör sin enda nutida spelning på festivalen, och tillhör de mer patetiska inslagen. Sångaren Zinny Zan är verkligen en kvarleva från 80-talet. Inget ont i det, men kunde han skippa det pinsamma mellansnacket vore det mycket bättre. I skrivande stund är det ännu lite tid innan kvällens headline, Deep Purple, äntrar scenen, efter bland andra Journey och Hardcore Superstar.

22 000 personer har köpt biljetter till årets Sweden Rock Festival. Mellan 600 och 700 journalister från hela världen bevakar festivalen och totalt spelar 60 band under de tre dagarna. Arrangemanget liknar en jättecirkus, med otaliga försäljare, egen bank, rockshop och restaurang. Tre stora scener serverar högklassig hårdrock nästan dygnet runt. Allt är läskigt likt hårdrockens storhetstid för 20 år sedan. Kläderna, stämningen, banden och musiken. Samtidigt är det skönt att se. Efter Polarpris och Schlagerseger har nämligen en och annan kulturredaktör försökt få in valda delar av hårdrocken i de fina salongerna. Plötsligt har alla en relation till hårdrocken och speciellt kanske till Led Zeppelin. Inget har dock förändrats på konsertscenerna eller bland fansen. Hårdrocken är fortfarande folkets musik och stannar nöjd kvar i vardagsrummet. Tack och lov för det.

ÅSA LARSSON

Mer läsning

Annons