Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT fälls för temakvällen om Castro

/
  • Kommunistdiktator. Granskningsnämnden fäller SVT som under temakvällen om Castro inte sade ett ord om bristen på mänskliga rättigheter på Kuba.

Annons

Det var i december som SVT visade de tre dokumentärfilmerna Historien skall frikänna mig, Comandante och Käre Fidel samt genomförde studiosamtal med en programledare, debattören Anja Karlsson Franck och författaren René Vásques Diaz.

Nästan 20 anmälningar mot temakvällen kom in till Granskningsnämnden och en stor pressdebatt följde. Kritikerna protesterade mot temakvällens ensidiga, glorifierande och hyllande innehåll.

I studiosamtalen framhöll Vásquies Diaz hur lyckliga revolutionsåren var för honom personligen. Karlsson Franck framhöll Castros betydelse för motsvarande rörelser i hela tredje världen.

"Castro är inte en diktator i den bemärkelse som propagandan talar om. Alltså, det finns på Kuba en dold demokrati som förklarar detta under, att revolutionen fortlever. (...) Den är väldigt, väldigt svår att förklara, men det är helt enkelt så att folk underifrån kan bestämma väldigt mycket (...), vem som ska företräda dem i parlamentet och sådana saker", ljög Karlsson Franck.

Dala-Demokratens kulturredaktion ansåg i efterdebatten att att protesterna mot temakvällen var "lika löjliga som överdrivna" och framhöll att "Kubas fattiga har förmodligen bättre tillgång till sjukvård än vad USA:s fattiga har."

TV-chefen Eva Hamilton tyckte dock, i likhet med denna tidning, att kritiken var befogad och hänvisade till nyhetsinslag i SVT "där det tydligt framgick att Castro är diktator och att befolkningen fick det sämre efter revolutionen".

Granskningsnämnden ser inte dokumentärerna som huvudproblemet, utan att de inte hade några balanserade inslag under temakvällen.

"Frågan om exempelvis mänskliga rättigheter på Kuba berördes varken i denna del eller på något annat sätt under sändningen", skriver Granskningsnämnden som fäller SVT för partiskhet.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons