Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svinalängorna vann Augustpriset

Annons

Susanna Alakoski blev årets Augustdrottning. Hennes debutroman Svinalängorna plockade hem priset i den skönlitterära och därmed tyngsta klassen.

-Det finns en språklig lust hos mig som är en väldigt stark drivkraft, och den har alltid ställt till det för mig, sade en glad Susanna Alakoski i sitt tacktal.

Enligt juryn har Susanna Alakoski skrivit en "helvetesvandring genom en vuxenvärld där fyllan och underläget regerar vardagen". Hon fick ta emot priset ur den tidigare vinnaren P O Enquists hand. I sitt tacktal avslöjade hon bland annat att hon vill köpa en ny dörr, så att hon kan stänga om sig när hon skriver, för de 100000 kronorna hon får i prissumma.

I sin roman skildrar Susanna Alakoski med värme och humor en finsk familjs fyllevansinne i bostadsområdet Fridhem i Ystad, "Svinalängorna" i folkmun. En flickas klarsynta blick riktas på en tillvaro där tygpåsen på pappas cykelstyre betyder ytterligare ett par veckor av redlöshet för hennes föräldrar. Svinalängorna är en arbetsklasskildring utifrån ett barnperspektiv, en skildring där mödrarna bara är något litet bättre än fäderna, men inte mycket. Även den romanläsande modern super sig aspackad flera dagar i sträck. Hon firar inga födelsedagar och vill inte vara med på dottern, Leenas, skolavslutningar. Men hela tiden upprepar hon vikten av utbildning, hennes dotter ska inte bli utlämnad till en man så som hon själv.

Alakoskis egen klassresa går från just miljonprogram i Ystad, via socionomutbildning till radhus på Värmdö utanför Stockholm. Sin romandebut skrev hon på i 15 år på bussen till och från jobbet. Hon har arbetat som socionom, flyktingsamordnare och pressekreterare åt Gudrun Schyman. Tidigare i höstas kom antologin Tala om klass, där hon är redaktör tillsammans med Karin Nielsen.

(TT SPEKTRA)

Mer läsning

Annons