Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige måste börja följa WHO:s regler

/

Annons

Det här handlar inte om aborter.

Det är en helt annan fråga!

Det här handlar om när myndigheter anser att ett barn blir ett barn. Vi som blivit föräldrar, även om vårt inte fick chansen att leva, vet ju att ett barn blir ett barn vid det där pluset på stickan, från första stund.

I Sverige och enligt Socialstyrelsen måste det ha gått 28 hela graviditetsveckor för att ett barn ska kallas ett barn. Eller så ska barnet vara minst 35 centimeter långt.

Enligt WHO (Världshälsoorganisationen) och resten av världen räcker 22 hela veckor eller att barnet väger 500 gram.

Vi födde vår son Dante i Finland. Han dog vid födseln. Han var ett barn i Finland men inte i Sverige. Efter denna sorg fick vi slåss mot Försäkringskassan för att få honom klassad som barn och inte foster.

- Han är ju ett barn i resten av världen men inte här, varför?

Vi hade tur.

Dante andades när han föddes, några sekunder, och därmed är han barn också i Sverige.

Men hade han dött precis innan förlossning hade han alltså enligt svenska mått mätt inte betraktats som ett barn.

Det är inte underligt att Sverige skryter om sin låga statistik vad gäller dödfödda barn när man har dessa helt unika, generösa gränser.

Det är ett hån mot alla oss föräldrar som drabbas av att våra barn dör i magen eller för tidigt att de inte betraktas som barn här men i resten av världen.

Ska Sverige och Socialstyrelsen ha någon form av trovärdighet i den här frågan måste givetvis gränserna för när ett barn blir ett barn ändras till WHO:s gränser.

Mer läsning

Annons