Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar jagar filmpris i Uppsala

Annons

För 23:e gången bjuder den uppländska festivalen på film i smakbitsstorlek. Arrangörerna hoppas på publiksiffror i klass med förra årets 10 000 besökare, och lockar med regissörssamtal, italiensk undergroundfilm och animation av kvinnor.

- Det korta är väldigt spännande - under en och en halv timme på festivalen kan man ha fått intryck från sex länder, säger festivalproducenten Niklas Gillberg.

Sedan tidigare delar man ut pris till den bästa internationella filmen men nytt för i år är en tävlingssektion enbart för svensk film. En jury bestående av författaren Sara Kadefors, filmkritikern Fredrik Sahlin och Rita Stetter från Goethe-institutet avgör vilken av de 27 tävlingsfilmerna som får Uppsala Filmkaja och en prissumma på 10 000 kronor.

- Det har varit på tal i ganska många år. Vi har ju visat mycket svensk film i specialprogram, men då blir det inte så mycket ny film. Det har skett en kvalitativ förbättring och en ökning av svensk kortfilm, så nu får vi in tillräckligt för en egen tävlingssektion.

Han tror att kortfilmsfestivalen är något mer intim än de traditionella filmfestivalerna, inte minst för regissörerna. I stället för att bo på hotell hyses filmare från hela världen in hemma hos frivilliga runt om i Uppsala. För att ytterligare minska avståndet mellan filmskapare och publik anordas en frukost på lördagen då besökarna kan ställa frågor till de gästande regissörerna.

Varje år tilldelas ett land en egen sektion och i år har turen kommit till Italien. Tidigare har festivalen visat ganska få italienska filmer. Tävlingsfilmerna måste nämligen vara i "riktigt" filmformat medan många intressanta italienska undergroundfilmare använder videoteknik. I den egna sektionen får de större spelrum.

En av de intressantaste sektionerna på årets festival är I kvinnliga animatörers sällskap. Med sexualitet och begär som röd tråd visas 19 animerade filmer av kvinnliga regissörer.

- Animation som sätt att göra film är lite öppnare och inte så bundet till de strukturer som finns i resten av filmvärlden. Det är lättare som independentfilmare att komma långt i den branschen, man behöver inte ta så mycket hänsyn till finansiärer och sådant, säger Niklas Gillberg.

Filmfestivalen pågår den 18 - 24 oktober. (PM)

KARIN SVENSSON

Mer läsning

Annons