Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk pop chekar in

Annons

Emma Nilsdotter, som gav ut bossanovaskivan Från mig till dig för två år sedan, är medproducent och sjunger på två låtar. Hennes rum är grönt och vitt med björkskogstyger för fönstren. Soundtracket till sviten är en akustisk gitarrballad med titeln Love song.

- Jag kommer från Vilhelmina och låten är en kärlekssång till hemma. Men den kan också handla om en speciell person, eller vänner.

Idén till skivan kläcktes av Hotell Birger Jarls vice vd Magnus Fagerström som tog kontakt med producenten Fredrik Jonsson. Han tände på idén och ägnade ett halvår åt att lära känna de 16 rum som designats av olika arkitekter.

- Jag bestämde mig att för att bo mycket på hotellet - ett otroligt tufft jobb, säger han och ler.

Jonsson inspirerades av hotellets träinredning och den svenska formen. Han beskriver resultatet som musik i en svensk tradition från folkvisa och framåt, och artisterna på skivan har alla varit delaktiga i låtskrivandet.

Här finns bland andra Papa Dee, Josefin Nilsson från Ainbusk och Annika Thörnquist från Da Buzz. Josefin Nilsson sjunger på två av låtarna och har varit med och skrivit texten till den ena.

- Wish är inspirerad av den här tavlan, säger hon och visar en målning i gult som har hedersplatsen i rum 706.

För hotellet innebär skivan ett sätt att ge enskilda rum en tydlig profil och den udda idén är naturligtvis guld värd i marknadsföringen. Men artisterna ser inga problem med att deras musik används som lockbete.

- Helt ärligt så har jag inte tänkt så mycket på det, säger Josefin Nilsson. Det är en bra idé och jag kan stå för låtarna. Och jag ger ju min touch på mitt sätt, det är ju inte så att jag sjunger "Birger Jarls hotell är så bra, o-oh"

Emma Nilsdotter håller med.

-Det är mycket skönare att jobba för ett hotell som ger en frihet än ett skivbolag som säger "vi måste ha en radiosingel". Hotellet har beställt en konstverk från oss och vi har fått fria händer.

Skivan Miss Dottie (efter ett av rummen) kommer även att finnas i butik. (PM)

KARIN SVENSSON

Mer läsning

Annons