Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svante - den coole

Annons

musik | jazz

Svante Thuresson och Sandviken Big Band

Falu Stadsteater 6/2

publik: 450 (fullproppat)

Kanske berodde det på de låga biljettpriserna. Kanske berodde det på det den genomproffsiga orkestern Sandviken Big Band. Eller kanske berodde det på Sveriges egna hip-man: Svante Thuresson.

Naturligtvis var det en kombination av detta som gjorde att Falu stadsteater var fullproppad i fredags - alla 450 sittplatserna var upptagna.

De som hade fått tag i biljett kunde skatta sig lyckliga. Den helkväll som bjöds var av högsta klass.

Efter det inledande numret av Sandviken Big Band stiger den reslige Svante Thuresson in - och tar scenen i besittning.

Avslappnad, men ändå energisk och mycket livfull, visade denne 67-åring att han fortfarande är Sveriges sångkung i jazz-sammanhang. Svante Thuresson är utan tvekan Sveriges mest folkkära jazzsångare.

Den karaktäristiska hesa, nasala och nästan overkligt tonsäkra stämman bidrar till detta. Men det är också något typiskt svenskt över honom.

Visst blir det bra när Svante Thuresson sjunger amerikanska jazz-standards på engelska - han gör det bättre än de flesta. Men det är de svenska låtarna som går rakt in i hjärtat.

I fredags bjöd han på den varan. Man blir fånigt sentimental när han sjunger om kräftor i drivor och rostat bröd i Olle Adolphsons En grön kväll i Margretelund.

Trots att Svante Thuresson är en grand old man inom sitt gebit har han varit mån om att ta till sig den musik som är aktuell för tillfället.

Det är bara att konstatera. Denne hip-man kommer att vara cool som en barstol många år till.

Fotnot: Lions i Falun stod för arrangemanget. Överskottet från biljettintäkterna gick oavkortat till Riastugan, det blev 25 000 kronor.

HENRIK SJÖGREN

Mer läsning

Annons