Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Summan större än delarna"

Annons

Jag skulle ju inte tala mer om det här. Jag vill gå och lägga mig i sängen igen, med en fläkt, lite isvatten och nya numret av Bon... jag blir så matt bara av att tänka på det ju. Nedladdningen. Med tillhörande debatt. Men nu blev man ju tvungen, efter två veckor av insändare och krönikeskrivande av människor som plötsligt verkar veta allt om artister och upphovsmäns villkor.

Jag har lärt mig följande av insändarskribenterna och proffstyckarna: att vara artist är lika med att vara Per Gessle.

Det är så konstigt, det måste vara något fel på mitt bankkontoutdrag, det står minus 374 kronor där? Undersökte även plusgirokontot men inte heller där fanns det några överdrivet gigantiska tillgångar. Kanske har jag gömt och glömt något konto i Schweiz eller så? Jag har alltid varit så slarvig med min ekonomi.

Eller så är det helt enkelt så att Per Gessle är ett undantag i svenskt musikliv. Visst har jag så jag klarar mig! De senaste åren har jag tjänat ungefär som ett vårdbiträde, sedan som en sjuksköterska och för tillfället är jag nästan uppe i läkarlön. Men så har jag också två Grammisar hemma i bokhyllan och räknas därför till dem som det går mycket bra för. Sen finns det alla dem som kämpar på och sliter och är minst lika begåvade, men som ändå måste pussla ihop skivsläppen med vårdbiträdesjobbet. (Dessutom, om man räknar timpenning utjämnad på alla de år jag gjorde musik utan att få betalt så är vi nog nere på minus)

Nä vad säger ni, ska vi prata om något roligare? Vi kan prata om Zlatan. Gud, så snygg han är. Han är liksom snygg på det där speciella sättet där summan är större än delarna. Det är väl inget särskilt med hans näsa eller mun eller ögon kanske. Men det är liksom hur det hela sitter ihop. Och att han ser sur ut nästan hela tiden. När han väl ler, då blir man liksom så glad att man ler tillbaka mot tv:n.

Ännu mer attraktiv blir han när man vet att han är tillsammans med en lite äldre, lite solrynkig tjej. Jag vet inte varför det är så, men det går inte att komma ifrån. Det är samma princip som att Gael Garcia Bernal blir lite, lite mindre skitsnygg när man får höra att han är tillsammans med Nathalie Portman. Det är inte för att det är något fel på Nathalie Portman, det är bara att det inte krävs så mycket man till det.

Kanske känner man sig indirekt omtyckt av Zlatan för att man tänker att man skulle ha haft en chans? Att man inte måste vara övermänsklig tillbaka bara för att han är det själv?

Jag har glömt nu vad hans tjej heter. Men jag tycker lätt att de är årets par! Hon ser så grymt cool ut i sina hängselbyxor, cowboyhatt och stora mage. Hon ser ut som att hon skiter precis i vad alla tycker. Ungefär som Zlatan själv.

Imorgon (läs igår) ska jag betala hundra spänn för att kolla på Zlatan på en jättestorbildskärm. Det är det helt klart värt. Det verkar många tycka. Liksom de flesta verkar tycka att det trots allt är vettigt med tv-licens.

MARIT BERGMAN

Mer läsning

Annons