Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sugarplum - Hamburg 1-0

Annons

Bildspel

På ett par år har Sugarplum Fairy genomgått en formidabel metamorfos. De fem killarna i gruppen har gått från fölaktigt demoband till fullfjädrade popstjärnor med världen som spelplan. Swosch. Men det här med att leva upp till rockens myter och klichéer ligger inte riktigt för ett tätt sammansvetsat ungt kompisgäng med rötter i Kvarnsveden.

Det får andra hålla på med.

I stället för att slunga teve-apparater genom hotellfönster har Sugarplum Fairy utvecklat en helt egen metod för att spränga bildrör.

Killarna i bandet nöter helt enkelt ned sina teve-apparater med hjälp av Playstation 2 och Fifafotboll.

Sugarplum Fairys lilla turnéposse har samlats utanför Rockhuset i Borlänge Folkets park. Det är måndag morgon. Killarna har börjat baxa upp trummor, förstärkare, instrument och annan utrustning från replokalen i Rockhusets källare, men kopplar också av och kickar lite förströelsefotboll på asfaltsparkeringen framför entrén.

Första anhalten på Sugarplums vårturné är Beatles tyska favoritstad Hamburg. Klassisk popmark. Victors och Carls mamma Kerstin Norén bodde där en period när hon var yngre, och hon pratar längtande om Hamburg. Jobb, vuxenliv och hundvaktstrassel sätter numera käppar i turnélivet för rockföräldrarna Norén, som annars ofta är med på Mando Diaos och Sugarplum Fairys spelningar.

- Nåja, det är ju bra att barnen får ha roligt i alla fall, säger mamma Kerstin ömt.

Sugarplums debutalbum Young & Armed släpptes i Tyskland för en vecka sedan och Victor Norén har undersökt hur den säljer på tyska sajten amazon.com.

- Jag kollade deras lista på nätet i går. Vi ligger på 45:e plats och The Ark ligger på 1 524 plats, konstaterar han lite skadeglatt.

Sugarplum ska göra sex spelningar tillsammans med The Ark på turnén. Banden ska turas om att spela först, och Sugarplum har fått lotten att öppna premiärkvällen i Hamburg.

Pappa Jan Norén ger turnégänget goda råd i väntan på turnébuss och avskedskramar.

- Grabbar, ska ni lyssna på mig ett tag nu när alla är samlade? När Mando var i England fick de magsjuka allihop...

Antiseptisk tvål med 85 procent alkohol har köpts in speciellt för turnén. Pappa Jan uppmanar alla att använda den flitigt.

Turnébussen Osiris glider in på parkeringen en halvtimme senare än väntat. Karl Norén skyndar sig in för att paxa bästa sovplatsen.

Så snart utrustningen packats och alla lagt rabarber på var sin bädd störtar Sugarplum Fairy mot en U-formad soffa i bussens akter. En myshörna i ljusbrunt skinn och träpanel, riggad med plattskärm, dvd-skärm och - viktigast av allt - en Playstationkonsoll med trådlösa handkontroller.

Fifa 2005 åker på direkt.

- Nu kommer det här spelet vara på tills vi kommer tillbaka till Borlänge igen, säger Kristian Gidlund med ett uppgivet leende.

Han är den enda i bandet som inte tycker Playstation är kul.

Bussen rullar ut från Rockhusparkeringen. Nästa stopp Stockholm. Turnén har rullat i gång. Turneringen längst bak i bussen också.

- Det är lite premiärnerver, säger Carl.

Han menar inte turnén, utan det faktum att brorsan Victor låter Zlatan ta ett lamt avslut från dålig vinkel.

Men det är ändå Victor som gör 1-0 med sitt Juventus.

Victor är bandets frontare.

Victor är också bandets tv-spelskung.

Bussen har ett litet pentrykök med kylskåp och lyxig Lavazza-espressobryggare. Mellan sittplatserna i fören och U-soffan i aktern finns tolv sovutrymmen. Tänk japanskt tubhotell, 30 centimeter takhöjd, sardinburk och klaustrofobi och du får en bild av hur det är för ett tio personer starkt posse att turnera med sovbuss som hotellsubstitut.

Fotbollsspelandet är naturligtvis ett sätt att undvika akut uttråkning under den 26 timmar långa färden till Hamburg.

Men Sugarplum Fairy är inte bara tunnlar och volleyskott.

Gruppen lever och andas pop- och rockmusik.

Dygnet runt.

På vägen ned mot Stockholm lyssnar gruppen på färska demolåtar.

- Jag har spelat in i Tyskland, och Kalle har spelat in i Stockholm, berättar Victor.

I ett gigantiskt gammalt DDR-studiokomplex i östra Berlin har Victor spelat in sex nya Sugarplumlåtar tillsammans med trummisen Kristian Gidlund. Karl Norén halvligger i U-soffan längst bak och spelar PS2-tennis mot bandteknikern Anders.

- Spelar de Victors demos? undrar Karl.

- Ja. Men det är väl dina demos också?

- Nä, det där är bara Victors. Han är så vräkig med sina, säger Karl och himlar med ögonen.

- Jag är mera... blygsam.

Turnéledaren Pär Stavborg och ljudteknikern Knoppen kliver på bussen vid Kungsbron i Stockholm. Kartonger med t-shirts, turnéprylar och dvd-filmer lastas ombord. The Simpsons Backstage Pass tar oss söderut. Alla skrattar gott åt eldklotet när Homer prejar Spinal Taps tecknade turnébuss av vägen.

Vi rullar genom Småland i den tidiga majkvällen och Kristian trycker i gång en hembränd skiva med Oasis nya album i stereon.

Musiken låter Soundtrack of Our Lives.

Victor Norén och Pär Stavborg har precis inlett en gemensam karriär som fotbollstränare på turnéledarens bärbara PC när pappa Jan ringer upp på mobilen.

- Det snöar hemma i Borlänge!

Ombyte förnöjer. Sugarplum Fairys turnéposse går från lunch med MacDonalds till middag på Burger King i Mölletofta. Jan Norén ringer upp igen och berättar att alla konserterna på Tysklandsturnén är utsålda. Killarna i bandet blir upprymda över beskedet, men de rutinerade turnérävarna Knoppen och Pär är skeptiska till pappa Jans uppgifter. När Pär kollade försäljningen senast fanns det biljetter kvar. Frågan släpps som en het potatis och medan finske busschauffören Syke tar sig en liten rastlur spelar Sugarplum Fairy United match mot turnéarbetare och tidningens "inbäddade" reportageteam.

Riktig fotboll. I gröngräset mellan motorväg och hamburgerkedja.

Victor skjuter två inlägg i rad rakt på en flaggstång.

Matchen avbryts före full tid.

I höjd med Danmark börjar alla bli ganska möra. Efter midnatt tvingas Sugarplumkillarna lägga ifrån sig handkontrollerna och kliva av bussen.

Överfart Rødby-Puttgarten.

Ett sömnigt turnégäng knatar upp till färjans kafé för att dricka kaffe och kanske käka en nattmacka. Victor köper ett Kinderegg och får en rolig överraskning. Väderkvarnen i plast blir kvar på kafébordet. Sugarplum Fairy går tillbaka till bussen för att sova.

Världens snällaste popband rullar in i Tyskland.

- Det känns skönt att Universal använder den här skivan för att bygga upp bandet. Den riktiga satsningen kommer med nästa platta, berättar Pär Stavborg.

Han har jobbat för Sugarplum Fairy i två år och är uppe med tuppen i bussen. Pär Stavborg tycker det är skönt att skivbolaget låter Sugarplum Fairy utvecklas i sin egen takt. Långsiktig satsning.

Men det går redan bra i Tyskland för Borlängebandet. Efter den här turnén väntar festivalspelningar på Rock Am Ring som Rock In Park.

Med nio mil kvar till Hamburg börjar bandet vakna till liv. Kristian Gidlund kommer ut från sovlådan i kalsonger och t-shirt. Det första han gör den här morgonen är att trycka i gång en dvd-konsertfilm med Rolling Stones. Rock'n'Roll Cirkus.

Uppladdningen inför kvällens spelning kan börja.

Pär Stavborg och Victor Norén återupptar sin gemensamma tränarkarriär. Natten innan lyckades de föra upp Torino i italienska serie A. Nu är målet att vinna ligan och Champions League innan turnén är över.

Rockklubben Logo i Hamburg är en svartmålad liten fyrkant som enligt uppgift sväljer 400 personer. The Arks gulgröna turnébuss står redan parkerad utanför. En skylt ovanför sceningången talar om vad som ska hända under kvällen.

- Det står bara vårat namn, konstaterar killarna i Sugarplum nöjt.

Ett antal handsågade, svartmålade träbitar som bildar bokstäverna i rockklubbens egna plywoodalfabete hänger på sniskan, men budskapet är tydligt: "17/5 Sugarplum Fairy"

På en Sugarplum-poster vid Logos entré textas "The Ark" dit med liten tuschstil under bilden på Victor, Carl, Kristian, David och Jonas. Som ett PS i sista stund.

Killarna i The Ark ansluter tidigt på eftermiddagen och båda banden blir intervjuade i tysk radio. Instrument och förstärkare står huller om buller på dansgolv och scen i rockklubben Logos sotsvarta innandöme.

Sugarplum Fairys producent Ronald Bood dyker upp i Hamburg under eftermiddagen. Han ska följa med på ett par tyska spelningar.

Bood lyssnar igenom Victors och Karls demoinspelningar.

- Fan, vilka grymma låtar du skrivit. Det går ju att göra precis vad som helst med de här, säger Bood till Carl.

Ronald Bood har arbetat med både Mando Diao och Sugarplum från ruta ett. Både han och Pär Stavborg gillar Borlänges fotbollsfrälsta popstjärnor skarpt.

- Jag kan på rak arm komma på minst 20 grupper som jag aldrig skulle vilja åka på turné med, men det här är världens snällaste band, säger Bood om Sugarplum.

- Du vet, jag är 42 år gammal, men att åka med de här killarna...vi har så jäkla roligt tillsammans, säger Pär Stavborg.

Strax innan The Ark ska soundchecka går vänlige gitarristen Jepson artigt runt i klubben och skakar tass med alla, inklusive den tyska barpersonalen.

- Vi har ju inte hunnit prata så mycket än, hoppas vi hinner umgås mer senare, säger han till Sugarplumkillarna.

De båda banden går liksom om varandra under soundcheck och konsert, men atmosfären är inte fientlig. Snarare avmätt.

Sugarplums soundcheck är lätt kaotisk. Efteråt försvinner Carl, David, Jonas och de andra in i Playstations förlovade land igen. Det är bara Kristian som verkar lite spänd inför premiären.

- Nej, det är bara det att de andra blir lite mer tysta och introverta, tror han.

- Jag gillar att gå in direkt. Så snart som möjligt efter soundcheck. Det värsta är när man blir sittande sex timmar på hotellet innan spelningen. Då blir man seg, säger Jonas.

- Jag gillar INTE att gå på direkt. Jag måste värma upp ordentligt, menar Kristian.

Med tio minuter kvar till spelning går bandet från buss till loge. Killarna i Sugarplum växlar upp. Från vardagskillar till popstjärnor.

Kristian trummar, trummar och trummar med stockarna mot låren för att få i gång musklerna. Sugarplum tänker öppna med ett intro ur Clockwork Orange.

- Vi hade det när vi var demoband, men det är ett tag sedan vi använde det nu..., berättar Carl.

I spellokalen utanför logen väntar ungefär 250 personer. En stor andel av publiken är unga, jättesöta flickor. Men där finns också Werner, en tunnhårig man i 60-årsåldern som fått en skiva signerad. Killarna i bandet misstänker att han tänker sälja autograferna vidare på e-bay, men Werner visar sig vara ett genuint fan.

- Jag gillar Oasis väldigt mycket, och de här låter som Oasis, säger Werner.

Mando Diao är inte lika poppis.

- De är ok, men jag tycker bättre om Sugarplum Fairy. Vad ska ni göra efter spelningen? Ska ni dra vidare till Reeperbahn, eller?

Sugarplum Fairy och The Ark gör båda bra spelningar på Logo. Sugarplum presenterar sina låtar pang-på-rödbetan, The Ark lever högt på utlevelse och Ola Salo är en skicklig domptör.

Sugarplum gör en lååååång konstpaus mitt i låten Godfever. Det hörs spridda tillrop från publiken. "What are you waiting for?" "Heja Sverige!" "Ein, zwei, drei, vier..."

- Ni förstår tydligen inte kroppsspråk, retas Victor.

- Make some noice!!!

Han får rejält gensvar och medan en liten klick tokdansar sig igenom hela spelningen står andra tyska fans mer stilla och tindrande.

- Jag slog ut en flisa ur en tand mitt i Godfever. Jag tror inte jag kommer kunna sova i natt. Det blir tandläkaren i morgon, säger Victor i logen efter konserten.

Spelningen snackas igenom på tre minuter. Några av killarna tar upp detaljer som gått snett, men Victor ser hellre till helheten.

- Det var en skitbra spelning!

Kristian som inte gillar att spela tv-spel har svårt att varva ned.

- Det känns skitskumt nu när första spelningen är avklarad. Jag är hur trött som helst, men kommer inte kunna sova. Jag längtar som fan tills vi får spela i morgon igen. Helst skulle jag vilja gå in och köra igen nu direkt.

Efter att ha skrivit autografer till fansen lägger de andra i bandet snabbt Hamburgkonserten bakom sig.

För att i stället gå i fotbollstrance på nytt.

De röda lyktornas kvarter i Hamburg får tindra utan Sugarplum Fairy. Gruppen avrundar sin premiärkväll i Hamburg med Juventus-Arsenal i U-soffan. Nattmatch.

Fifaturneringens första omgång är färdigspelad.

Världens snällaste popband rullar vidare genom Tyskland.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons