Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succén fortsätter

/
  • Intriger. ”Je a känslör för dä förstår du sö nu lär du gift dä mä mä

Annons

För andra året sätts operan Piga ô Tyttgubben upp i Uppsälje, Dala-Järna. Librettot är skrivet på klingande järnamål av Daniel Viklund som också sjunger basstämman i rollen som ungkarlen Uberto.

Samme Viklund tappar masken en bit in i föreställningen och bryter ut i gapskratt.

Det är inte undra på.

Piga ô Tyttgubben är en vansinnigt rolig enaktare. Med sitt komiska minspel gestaltar Daniel Viklund den snikne och känslomässigt lite senfärdiga Uberto in på bara nattsärken. Han har en hel uppsättning roliga ansiktsuttryck som han lyckas förmedla även i sångnumren och drar med sin svajiga, stelbenta kroppshållning under Ubertos morgongymnastik ner skratt från första stund.

Stjärnsopranen Jeanette Bjurling är slagfärdig som Serpina, den lömska pigan som lurar Uberto att hon ska gifta sig med en militär från Falun för att få honom intresserad.

"Öm inte du vor ett slecket mähä skull vi nog få tä hä" sjunger Serpina inledningsvis till Uberto när han nekar hennes förslag till giftermål. När hon sedan deklamerar att hon ska stå brud för kapten von Svirvil, som framställs som "grälsjuk, svartsjuk, blek å blemmö" biter formeln: Uberto ondgör sig över att en "osocknes" ska komma och stjäla hans fruntimmer och inser till sist att det är Serpina han vill ha. När Serpinas plan går i lås avslöjar hon att kapten von Svirvil är en förklädnad - under döljer den gemensamme vännen Alf Granberg. "He va fäll lika illa he" replikerar Uberto dråpligt.

Samspelet mellan den högtravande, men fantastiskt välsjungna, operamusiken kontrasteras effektivt av karaktärernas småsinta intrigerande och deras järnska munvighet. Skratten avlöser varandra.

Till den knapphändiga rekvisitan: en köksoffa med pengar i madrassen, en stol och ett skrivbord har ett nytt föremål adderats: Den här tidningens kultursida från juni förra året. "Succe för opera på järnamål" löd rubriken då. Den håller fortfarande.

Fakta: Recension Opera

  • PIGA ô TYTTGUBBEN
  • Musik: Giovanni Battista Pergolesi
  • Libretto: Gennaro Antonio Federico, översättning: Daniel Viklund
  • I rollerna: Serpina: Jeantte Bjurling, Uberto: Daniel Viklund, Kapten von Svirvil: Alf Granberg
  • Publik: Fullsatt
  • Skifs lada, Uppsälje 23/6

Mer läsning

Annons