Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort ståhej när skådis bokdebuterar

/
  • Skruvat. Det finns en Kafkaartad stämning i Jonas Karlssons bokdebut.
  • Nytt fält. Han är redan en av landets mest kända skådespelare och fick beröm när han debuterade som pjäsförfattare. Nu ger sig Jonas Karlsson på ett tredje område – det skönlitterära. Foto: claudio brescani/scanpix

Annons

Karlsson debuterade som författare när han den 15 mars gav ut novellsamlingen Det andra målet. Boken växte fram under arbetet med vad som egentligen var tänkt att bli hans andra pjäs. Den första, Nattpromenad, sattes upp på Stockholms stadsteater härom året.

- Efter att jag skrivit Nattpromenad började jag jobba med en ny pjäs, men jag kunde inte riktigt hålla mig till saken, det kom en massa andra historier som jag började ägna mig åt istället. Jag satte mig hela tiden ner för att börja skriva på pjäsen, men efter fem minuter tog jag alltid upp novelldokumentet och började jobba på det istället.

Efter en tid insåg han att det var dags att sätta ner foten.

- När jag bestämde mig för att skicka manuset till ett förlag började jag rensa ut och se vad som kunde passa ihop.

Han upptäckte att det gick att spåra om inte en röd så åtminstone ljusrosa tråd i de långa textsjok han hade.

- Det är svårt att säga exakt vad det är med texterna jag valde, men det finns något i dem, en känsla och stämning som inte riktigt går att ta på - det kan handla om svek, svartsjuka eller utsatthet. Jag försökte att välja ut noveller som fortfarande var mysterier, som jag inte riktigt visste vad de var.

Därefter var det strykningsdags.

- Från början var alla texterna mycket, mycket längre. Det är för övrigt min favoritdel, att stryka fram kvalitet ur en oformlig massa!

Det råder inget tvivel om att Det andra målet är en novellsamling - de olika berättelserna kan utan problem läsas fristående. Men samtidigt hålls de även ihop berättarmässigt, huvudpersoner från en novell återkommer som bifigurer i en annan, en händelse belyses från olika håll och får nya betydelser.

Berättelserna ter sig på ett ytligt plan vara rätt alldagliga - en man sitter förgäves och väntar på att hans kompis ska dyka upp för en lunch på en restaurang, en tonåring hoppas att han ska framstå som tuffare med hjälp av en ny träningsjacka, en pappa gör allt för att hans dotter ska bli glad på en dagisträff.

Men något skevar hela tiden, karaktärernas agerande är skruvat ett halvt varv, och det ligger en Kafkaartad stämning över boken vars ursprung det är svårt att sätta fingret på.

- Ja, karaktärerna går lite längre än vad man själv skulle göra, även om det väl aldrig ligger utanför rimlighetens gräns. Det är ju så mycket som är konstigt här i livet, om man fullföljer en tanke, tar steget ut, så blir det ju ofta rätt märkligt.

Främst handlar det om att personerna inte stannar upp när man "normalt" skulle göra det.

Du har hittills sagt att du främst är skådespelare. Kommer det alltid att vara så?

- Jag vet faktiskt inte, jag trivs ju så bra med att skriva. Om jag ska vara helt ärlig så tänker jag nu att jag ska skriva en massa grejer, och så länge jag kan lura mig själv att jag gör det bara för att det är kul, desto bättre tror jag att det blir. Att skriva ska vara en lustgrej.

Föredrar du att skriva dramatik före prosa?

- Nej, det är nog lika roligt, men det känns som att jag kanske behärskar pjäser bättre, jag känner mig mer hemma i den formen.

Skulle du kunna skriva dramatik som du själv medverkar i?

- Ja, det tror jag, men jag tror samtidigt att det finns en vits med att det finns olika roller - en författare, en regissör och en skådespelare - så att det man skrivit får en möjlighet att bli tolkat.

Kommer du att fortsätta skriva noveller?

- Jag gillar ju noveller, men vilken form mitt framtida skrivande tar vet jag inte, jag kan inte säga det. Jag har ingen skrivarutbildning och känner åtminstone inte än att jag har någon bra ram för hur jag ska skriva, jag börjar i en ända med en dialogsnutt eller något liknande, och sen skriver jag på och ser vad det ger, säger Jonas Karlsson. (TT Spektra)

Fakta:

Fakta/Jonas Karlsson

+ Ålder: 36

+ Yrke: Skådespelare, dramatiker och nu även författare

+ Aktuell med: Debuterade med novellsamlingen Det andra målet den 15 mars. Spelar just nu i Lång dags färd mot natt på Dramaten.

+ Aktuell med senare: Sin andra egenskrivna pjäs Första rummet, som sätts upp på Stockholms stadsteater nästa vinter. Spelar den unge August Strindberg i Peter Birros tv-drama August som visas i SVT i jul.

Mer läsning

Annons