Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort publikintresse för Utvandrarna

Annons

Många vill se Farnaz Arbabis dramatisering av Utvandrarna när Riksteaterns uppsättning kommer till Ludvika på tisdag. Så många att det genast blivit utsålt och intresserade istället får satsa på gästspelet i Falun den 8 mars.

Vilhelm Mobergs utvand-rarepos om Karl Oskar och Kristina lever starkt i den svenska folksjälen. Men i Farnaz Arbabis brännande aktuella version är huvudpersonerna flyktingar i Europa. De lämnar sitt land, inte i en trång Amerikabåt, utan i en lastbilscontainer.

Nöden och desperationen som får människor att flytta från sitt land är densamma nu som då, liksom drömmen om att kunna ge barnen en bättre framtid.

Men medan Mobergs Karl Oskar och Kristina ofta framställts som förskönade hjältar och nybyggare, blir inte sällan dagens invandrare i Sverige framställda som inkräktare och parasiter. Den uppsättning som nu turnerar runt bygger på alla böckerna i romansviten.

Farnaz Arbabi tror att Vilhelm Moberg, som själv var en ivrig samhällsdebattör, skulle ha gillat uppsättningen.

Utvandrarna har producerats av Riksteatern i samarbete med Regionteatern Blekinge Kronoberg. Ensemblen talar många språk, men textad översättning löper över scenen under föreställningen, som också ledsagas av musik.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons