Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storstaden är också lokal

Annons

I helgen avslutades firandet med anledning av Stockholms 750-års jubileum. En hel vecka har huvudstaden varit upp- och nedvänd av aktiviteter.

Medierna har uppmärksammat födelsedagsbarnet på alla upptänkliga sätt. Åtminstone storstadspressen har vid sidan om den dagsaktuella rapporteringen påmint om såväl bevarade gränder och prång som minnesvärda årtal i stadens stolta historia.

Svårt att säga vem som överhuvudtaget brytt sig i dessa fotbollstider. VM är nog trots allt en större fest och frågan är om det stockholmska jubiléet egentligen inte är en viktigare angelägenhet för till- och inresta än för stockholmarna själva.

Precis som den numera nedlagda Vattenfestivalen: en turistattraktion - medan stockholmarna själva yrvaket frågar sig, liksom Martin Ljung en gång i en sketch, vem f-n det är som blåser trumpet.

Parodiskt blir det när man söker upphöja detta trots allt ganska lokala evenemang till något som angår hela riket. I ett aktualitetsprogram i radion inför festligheterna tog man det originella greppet att blanda in landsorten i detta firande genom att på ett lustigt sätt be om ursäkt för det.

Där gjorde en reporter sitt bästa för att få några bonnläppar att tillstå att nollåttorna är dumdryga, arroganta och sig själva nog.

Därvidlag grävde man inte särskilt djupt i bråtet av myter och klichéer. Nästan ingen av de intervjuade från landsorten gick i fällan.

De flesta tyckte alls inte att det var något konstigt att huvudstaden uppmärksammades i samband med sin födelsedag, trevligt och roligt var väl det och nollåttorna var helt OK de också.

En och annan påminde också klokt om att de flesta stockholmare är inflyttade. Ingen reflekterade över att landsbygdens lokalpatrioter, vid sidan av den rikstäckande dags- och kvällspressen, ofta är de som är mest storstadsfixerade.

Radioinslaget var både glädjande och sorgligt.

Glädjande därför att man inte fick de förväntade svaren på en konflikt som antogs vara solklar.

Sorgligt, därför att det blev ytterligare ett exempel på den dramaturgiska förutsägbarhet som media numera ganska rutinmässigt tycks falla in i vad det än må handla om.

Och det blir tydligt när de inblandade kombattanterna plötsligt vägrar att foga sig i sina på förhand givna roller.

Den beska eftersmaken dröjde sig ändå kvar: skämmas borde tydligen stockholmarna för ett påhitt som inte var deras utan politikernas. Ingen skulle ha kommit på tanken att - när det begav sig - ifrågasätta att Norrköpings stad jubilerar eller att misstänkliggöra Faluns invånare inför ett liknande evenemang.

Det hade aldrig tillåtits och det hade aldrig lyckats. Lika lite som det hade gått att göra det till en riksangelägenhet. Det är lätt att glömma bort att storstaden på sitt sätt är lika lokal som det som ligger utanför den.

VM däremot, det är en riksangelägenhet. Det förenar både stad och land.

Det har även media begripit.

Mer läsning

Annons