Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Störst på bortaplan

Annons

Vi är hatade i Sverige men i Europa har de hajat grejen, säger gitarristen och sångaren Björn Dixgård.

- I Tyskland gör vi spelningar för 5 000 personer. Inte så konstigt att vi hellre hänger där.

I samband med Mando Diaos förra platta Bring "em In gjorde de bara 15 gig i Sverige. Entusiasmen bland den svenska publiken var inte tillräckligt stor för att hålla dem borta från det som glimmade på andra sidan Östersjön.

- Att stå och gigga för 50 personer i Vänersborg kändes rätt beige när vi visste att vi kunde spela för folk som verkligen ville ha oss i Milano och dessutom få tredubbelt så mycket betalt, säger sångaren och gitarristen Gustaf Norén.

Nu är de tillbaka i staden där allting började för knappt tio år sedan, för att spela på den ständigt växande musikfestivalen Peace & Love. Det ska bli kul, men inte mycket mer än så. Till skillnad från många andra band anser inte Mando Diao att hemmagigen är de allra bästa.

- Vi är bäst där vi är störst och det är definitivt inte i Borlänge som många verkar tro, säger Gustaf Norén. Här är det mest gubbar som lägger armarna i kors och säger: "De är ju rätt duktiga ändå, pojkarna".

Om Mando Diao får välja så vill de fortsätta turnera i Europa, där de blir uppmärksammade för sina låtars skull och inte för att de råkar häva ur sig något kaxigt någon gång. I samband med nästa skiva ska de försöka vara lite generösare med svenska spelningar än sist, men ändå är det höstens Tysklandsturné som lockar mest. Intresset för Borlängekillarna är stort där borta. Så stort att åtta journalister från olika tyska städer gått med på att göra alla intervjuer inför skivsläppet mitt på den svenska landsbygden.

- De följer med oss lite överallt medan vi är här nu, berättar Björn Dixgård. I morgon ska vi guida dem runt mellan olika platser som vi brukade hänga på när vi växte upp.

Den 6 september släpps Mando Diaos tredje skiva, Ode to Ochrasy. 14 rocklåtar som tar lyssnaren längre än till Borlänge och Stockholm, där bandmedlemmarna bor numer.

Den här gången har kompositörerna och författarna Björn Dixgård och Gustaf Norén låtit sig inspireras av allt som de har mött under turnéerna utomlands. Texterna handlar framför allt om människor, som gjort avtryck på dem på ett eller annat sätt.

- Vi har träffat narkomaner, prostituerade och uteliggare som alla har bidragit till intressantare samtal än vad vi varit med om hemma i Sverige, säger Gustaf Norén.

- Världen utanför Borlänge är en enda stor cirkus, fortsätter han. I synnerhet vår värld - rock "nÕ rollvärlden.

NINNA PRAGE

Mer läsning

Annons