Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storslam för "Förortsungar"

Annons

Det blev mer än maximal utdelning för "Förortsungar" vid årets Guldbaggegala. Filmen som var nominerad i fyra klasser plockade sammanlagt hem fem, nästan sex (!) priser.

- Jag dör! sa den lyckliga regissören Catti Edfeldt när hon tog emot baggen för bästa regi.

Det hade mest talats om Sveriges Oscarsbidrag "Farväl Falkenberg" inför Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm. Men regissören Jesper Ganslandt fick gå hem tomhänt från galan - ungdomsmusikalen "Förortsungar" tog rubbet.

Bästa film, bästa regi (Ylva Gustavsson och Catti Edfeldt), bästa manliga huvudroll (Gustaf Skarsgård) och bästa manus (Ylva Gustavsson och Hans Renhäll) var vinstchanserna som "Förortsungar" hade enligt nomineringsschemat. Den vann alla fyra, och dessutom prisades Fabian Torsson för musiken till filmen och regissören Catti Edfeldt fick specialpriset Gullspiran för sina insatser inom svensk barnfilm.

- Det här känns skithärligt. Jag vill tacka alla som varit delaktiga i att göra filmen, och alla mina nära och kära som älskar mig, sa Gustaf Skarsgård när han tog emot sin bagge.

Det kvinnliga skådespelarpriset gick till Haddy Jallow för rollen som 15-åriga Fatou som utsätts för en brutal gruppvåldtäkt i Daniel Fridells film "Säg att du älskar mig".

- Jag är så himla glad. Jag tackar alla som har gett mig den här chansen att bli skådespelare. Det har betytt så mycket för mig att göra den här filmen, sa Haddy Jallow i sitt tacktal.

De två birollspriserna gick till Lia Boysen för och Anders A Rosendahl för rollerna i "Sök" respektive "Hemligheten". Lia Boysen sa att hon nästan skämdes för att ta emot sitt pris när hon tävlade mot två av sina idoler - Lena Nyman och Lena Endre.

"Underbara älskade" fick Biopublikens pris, som delades ut för första gången och röstades fram av tittarna via telefonomröstning.

Bästa utländska film blev det hyllade tyska dramat "De andras liv" av Florian Henckel von Donnersmarck.

Mer läsning

Annons