Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor satsning på kulturen

Annons

Förhoppningarna om att kunna bygga ut Dalasinfoniettan från 20 till 35 fasta musiker, och därmed kunna göra andra repertoarval, har grusats i flera år.

I våras fördes en debatt om huruvuda sinfoniettan gått in i en konstnärlig återvändsgränd och om dess sammansättning (med få stråkmusiker). Länsmusiken har tills nyligen befunnit sig i ett chefsmässigt vakuum, eftersom Peter Waldemarsson efter några veckor hoppade av befattningen som länsmusikchef och gick tillbaka till att bli vd för Musik vid Siljan.

Smedjebacken bestämde sig för att dra in sitt stöd och Dalhalla vände sig till andra orkestrar.

Musik vid Siljan förlorade sin huvudsponsor, en stor bank, och ordföranden Jan-Erik Wikström sade i sitt anförande vid årets invigning att "musikfestivaler är en krisbransch" samt att "utan sponsorer blir det svårt i framtiden".

- Vi ökade publiken från 35 000 förra året till 44 000 personer i år. Men mer än hälften av våra intäkter kommer från sponsorer, säger Peter Waldemarsson.

Samtidigt har Folkmusikens hus (som är ett EU-projekt) i Rättvik bara 1,5 år kvar på sin projekttid och gick mot en osäker framtid.

Alla dessa åskmoln som tornade upp sig har organisationerna valt att hantera tillsammans, och skissera en gemensam lösning.

Den 5 juli hölls ett stormöte med 17 inbjudna. De som bjöd in till mötet var Christer Wahlbäck, s, före detta landstingsråd och ordförande i Dalhallas produktionsbolag, Ann Beskow, s, kommunalråd i Orsa och ordförande i Siljanskommunernas kommunförbund, samt ordföranden i landstingets kulturstyrelse och ordföranden för länsmusiken (Dalasinfoniettan), Ann-Christin Östlund Bäckehag, s.

Signalerna från kulturdepartementet är positiva. Det antyds att staten är beredd att gå in med fem miljoner kronor till det aktuella upplägget.

- Ja, om vi kan bli helt överens här i Dalarna så... Var och en av organisationerna i Dalarna kan inte åka ner till Stockholm och diskutera stöd och det här förslaget ligger nära den samlade utveckling som kulturrådet efterlyser, säger Östlund Bäckehag.

Dalasinfoniettan byggs ut till 35 musiker, året runt

Dalasinfoniettan knyts närmare Dalhalla och blir åter "husorkester" där

Driftsbudgeten för Musik vid Siljan tryggas

Dalasinfoniettan knyts närmare Musik vid Siljan. I kommande festivaler medverkar musikerna både i form av hel orkester och uppdelade i mindre kammarmusikensembler

Driftsbudgeten för Folkmusikens hus tryggas.

Staten satsar bara om Dalarna också gör det. Och eftersom tyngdpunkten i förslaget är lokaliserad till Siljansbygden väljer arbetsgruppen med politiker och kulturarbetare att vända sig till Siljanskommunerna (Rättvik, Älvdalen, Leksand, Orsa och Mora) samt Falun/Borlänge.

- Skatteinkomsterna för nyanställda musiker skulle mest hamna i Falun/Borlänge och vi tror också att turiststråken ser sådana ut att Falun/Borlänge har mycket att vinna på det här, säger Östlund Bäckehag.

- Som jag bedömer det är det ett måste för Dalarna att "sy ihop" planerna den här gången. I stället för att slåss om en liten kaka, försöker vi nu tillsammans ordna fram nya pengar, säger Waldemarsson.

Arbetsgruppen planerar ytterligare ett möte nästa månad.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons