Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor musik i storsatsning

Annons

Det var våren 2001 som beslutet fattades om storsatsningen - Brahms tyska rekviem. Körerna (Falu Kristine kyrkokör, Stora Kopparbergs kyrkokör och Falu kammarkör) började sitt enskilda arbete när höstterminen började. I november träffades körerna för gemensamma repetitioner.

- I alla stämmor finns det någon eller några som har gjort verket tidigare. Det är mycket värdefullt.

Åberg är full av beröm för körerna och tror uppenbarligen på ett fint rekviem i morgon:

- Körsångare blir inspirerade av att vara många. Det är inte alls så att de försöker gömma sig i mängden. Tvärt om upplever jag att de "går utanpå sig själva".

Dalarnas Orkesterförening sätts samman projektvis. Här har orkestern 16 blåsare, en pukist, en harpist och 28 stråkar.

- Brahms skrev ofta för riktigt stor orkester. Kanske skulle vi behövt ännu fler stråkar, säger Åberg.

Han är mycket nöjd med att ha lyckats anlita barytonen Olle Persson och sopranen Anna Eklund-Tarantino.

- Jag har valt dem själv. Olle Persson är otroligt helhjärtad i sin inställning till den här musiken och Anna Eklund-Tarantino har sagt att det svåraste med det här rekviet är att inte gråta själv när man sjunger det.

Mats Åberg kunde ha slutat i julas, men tilltalades av tanken på att få leda Brahms tyska rekviem och att få avsluta med Bachs juloratorium kommande jul.

- Vi har gjort många stora rekviem, Faurés, Schumanns, Verdis, Rutters, Mozarts. Det här är ytterligare ett mycket stort åtagande för oss.

Rekviet tar en timme och en kvart att framföra. Det bygger inte på den traditionella latinska texten, utan på texter som Brahms valt själv ur gamla och nya testamentet.

Genomgående är utgångspunkten djupt mänsklig. Ordet "Kristus" förekommer inte. Det handlar om tröst, trygghet och tankar inför döden.

Brahms övervägde att döpa verket till "Ett mänskligt rekviem" men det blev alltså "Ett tyskt rekviem". Verket framfördes i Dalarna för fem år sedan - Helsingborgs symfoniorkester och Gustaf Sjökvists kammarkör i Siljansnäs, under Musik vid Siljan. Också då var Olle Persson barytonsolist.

Åberg uppger att han blev lätt bedrövad inför uppgiften att bara några hundra biljetter sålts till konserten i Falu Kristine kyrka, som skulle kunna rymma cirka 800 åhörare.

- Ja, man undrar ju om man valt rätt yrke, när man läser att Robert Wells redan sålt ut sina konserter och ser hur spektaklet Melodifestivalen möts med sådan otrolig publicitet och intresse! Men allt går inte att räkna i pengar eller publicitet. Jag har frågat mig vad min uppgift är och den är i första hand inte att fylla kyrkan, utan att ge dem som faktiskt kommer stora och djupa upplevelser. Och det kan jag göra med den här musiken, säger Åberg.

Konsertutbudet är naturligtvis ett helt annat i dag, än när Kristine kyrka var ensam stor konsertlokal och exempelvis Mozarts rekviem drog 1200 personer från hela länet - det är en av förklaringarna.

Men en stor upplevelse väntar alltså dem som går på kyrkokonsert i morgon.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons